Izvorni govornici o nesritnin jubavima

III. ČAkavska radionica

Održana je i III. ČAkavska radionica u kojoj su učenici obogatili svoj čakavski rječnik slušajući o ljubavnim legendama i stihovima kaštelanskoga kraja.

S ciljem očuvanja nematerijalne baštine kaštelanskog područja, poglavito kaštelanskog govora, nakon dvije ČAkavske radionice održane prethodnih godina, i prošle je godine, u višednevnom programu 27. ČAkavske večeri ČA bi mi da jubavi ni…, nastavljena tradicija u OŠ Bijaći. Radionice su se održale 18. travnja 2018., a osmislile su ih Zorana Duplančić i Klara Mitar, profesorice hrvatskoga jezika. U radionici su, osim učenika OŠ Bijaći, kao gošće, u pratnji svoje učiteljice i mentorice Sanje Božinović bile: Vini Rogošić, Zara Marasović, Leona Plazibat i Lana Nazlić, učenice 3.b razreda iz OŠ Dugopolje iz Dugopolja koje su sudjelovale u likovnom dijelu natječaja ČA u versin, riči i pinelu, a Vini Rogošić je za likovni rad Srca se šire ljubavlju osvojila prvu nagradu u kategoriji učenika razredne nastave. Klara Mitar vodila je radionicu pod nazivom Nesrikne novske jubavi.

Učenicima je prikazala zanimljivu prezentaciju te dočarala štorije o starim ljubavima iz Kaštel Novog, među kojima je i ona poznatog kipara Marina Studina i bogate Kaštelanke čija je obitelj tada spriječila njihovu vezu i mogući brak. Izvorni čakavski govornik, pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev učenicima je pročitao  svoju ljubavnu poeziju na čakavici, kao i pjesmu posvećenu Miljenku i Dobrili – legendarnim kaštelanskim ljubavnicima.

Učenici su pažljivo slušali uživajući u legendama iz davnih vremena i čakavskim ljubavnim versima. Marljivo su zapisivali stare i većinom zaboravljene čakavske riječi te su se uz to i odlično zabavili. Jasna Kovačev, također, izvorna čakavska govornica učenicima je pokazala vještinu broštulavanja mendula (prženja bajama) pa su se djeca (a i odrasli) uz zabavu, na koncu i osladila ukusnim slasticama. Ravnateljica Jadranka Šošić zahvalila je gostima čakavcima, velikim prijateljima OŠ Bijaći te izrazila nadu da će i sljedećih godina prenositi svoju ljubav za ‘lipu domaću rič’ i na nove generacije.

Gabrijela Grgić, 6.a

Prof. Klara Mitar održala je predavanje na čakavskoj radionici

Možda Vas još zanima