Kad odrastem bit ću youtuber?

Spajanje ugodnog s korisnim

Došlo je vrijeme u kojem mladi žive, dišu, vole i mole globalno, odnosno, virtualno. Od najranije dobi djeca imaju pristup tehnologiji i internetu, i to najčešće putem mobitela, stoga je ova generacija poznata pod nazivom „generacija Z”. Ono što je generaciji prije bio televizor, danas je „generaciji Z” YouTube. Oni su kreativni, znatiželjni i ambiciozni. Upućeni su u aktualne vijesti i globalna pitanja, brzo upijaju novu tehnologiju i inovacije.

Razvoj i značaj Youtube-a

Prijelomna godina u razvoju modernih tehnologija bila je, sad već davna, 2005. godina. Te je godine, točnije 14. veljače, u Kaliforniji, u San Mateu osnovan YouTube, a u Hrvatskoj njegova popularnost raste od 2007. godine. Osnivanjem YouTubea svijet zabave zauvijek je promijenjen. YouTube je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. Naziv je nastao spajanjem dviju engleskih riječi „you” i „tube”. „Tube” u američkom slengu označava televizor, a „you” (ti, vi) sve one koji gledaju, ali i stvaraju sadržaje. Ova popularna društvena mreža isprva je služila isključivo gledanju glazbenih spotova. Danas je to virtualni prostor u kojem pojedinci, mahom tinejdžeri i mladi u dvadesetima, objavljuju svoje video uratke i pritom zarađuju. YouTube koristi 1 300 000 000 ljudi, a dnevno se na ovoj mreži pogleda 5 000 000 000 videa.

Youtuberi i YouTube zajednica

YouTuberi su osobe koje su svoju slavu stekle putem YouTubea. Oni svoja videa objavljuju na YouTubeu i time stječu popularnost. YouTubere najčešće prate pripadnici mlađe populacije. Teme njihovih sadržaja su raznovrsne. Najpopularniji među njima su tzv. gameri (osobe koje se snimaju dok igraju neku od najpopularnijih igrica i pritom savjetuju svoje obožavatelje kako postići što bolje rezultate u određenoj igrici), no hit su i

Došlo je vrijeme u kojem mladi žive, dišu, vole i mole globalno, odnosno, virtualno. Od najranije dobi djeca imaju pristup tehnologiji i internetu, i to najčešće putem mobitela, stoga je ova generacija poznata pod nazivom „generacija Z”. Ono što je generaciji prije bio televizor, danas je „generaciji Z” YouTube. Oni su kreativni, znatiželjni i ambiciozni. Upućeni su u aktualne vijesti i globalna pitanja, brzo upijaju novu tehnologiju i inovacije.

„klinci koji se glupiraju ispred kamera” i nastoje biti što smješniji i zabavniji svojoj publici. Osim smiješnih sadržaja, YouTuberi svojim pratiteljima daju korisne savjete o modi, ljepoti, glazbi, filmskoj industriji… Na svojim kanalima često komentiraju (na sebi svojstven i smiješan način) društvena zbivanja, a ono što je svakako pohvalno je i njihovo sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Svi kreatori YouTube sadržaja zajedno čine YouTube zajednicu koja iz dana u dan broji sve više članova. Najpoznatiji svjetski YouTuber je Šveđanin Felix Kjellberg, planetarno poznat kao PewDiePie. Ima preko 66 000 000 pratitelja. Gotovo da ne postoji tinejdžer koji nije čuo za njegovo ime i pogledao barem jedan njegov video.

Imam svoju ideju – Petra Milas 5.b

JoomBoos – mjesto okupljanja domaćih YouTubera

Ni hrvatski tinejdžeri ne zaostaju za svojim inozemnim vršnjacima pa njihovi YouTube kanali broje preko 700 000 pretplatnika. Svi najpoznatiji domaći YouTuberi okupljeni su oko popularnog JoomBoosa. JoomBoos je YouTube kanal koji okuplja mlade, domaće YouTubere. Osnovan je 11. studenog 2015. godine od strane medijske tvrtke 24sata. U 2018. dosegao je impresivnu brojku od 400 000 pretplatnika. Zahvaljujući ovoj platformi, domaći YouTuberi postaju popularni munjevitom brzinom. Jedan u nizu uspjeha jest i serija Isti san, prva hrvatska YouTube serija koja ima preko 4 500 000 pregleda. Među domaćim YouTuberima, na tron je zasjeo KingsOfFailsShow (Marko KOFS) koji ima više od 700 000 pretplatnika i preko 1000 videozapisa. Slijedi ga BloodMaster. Obojica su poznati prvenstveno kao YouTube gameri. Kada govorimo o YouTuberima u Hrvatskoj, moramo spomenuti i kanal Zakon braće. Taj kanal obiluje videima s najboljom montažom na domaćoj YouTube sceni, a iza njega stoje braća LayZ i Dino. LayZ je i pobjednik prve sezone JoomBoosova natjecanja u kojem se biraju najpopularniji YouTuberi s najluđim videima. Iako na YouTube sceni prevladavaju dečki, među hrvatskim YouTuberima istaknut ćemo i jedno žensko ime Saamo Petraa. Ona je YouTuberica koja se bavi ljepotom i otkriva nam trikove dobrog izgleda.

Kako postati uspješan YouTuber?

S obzirom na sve veću popularnost YouTubera, ne iznenađuje činjenica da velika većina mladih želi krenuti njihovim stopama.

Na internetu ćemo pronaći pregršt savjeta kako postati uspješan YouTuber. Izdvojit ćemo neke od njih: 1. imati dobru ideju 2. razlikovati se od drugih 3. biti inovativan 4. izabrati svoju publiku 5. pronaći originalan sadržaj.

Spojiti ugodno s korisnim Iako ovo zanimanje u javnosti izaziva podijeljene reakcije, činjenica jest da su ovi mladi ljudi spojili ugodno s korisnim, jer osim što se urnebesno zabavljaju snimajući svoja videa, oni u isto vrijeme i dobro zarađuju. U YouTube svijetu matematika je itekako bitna. Popularnost se mjeri brojem klikova, komentara, lajkova i naravno, pretplatnika (osoba koje prate profile YouTubera). Veći broj pretplatnika = veća YouTube zvijezda! Bez obzira na naše mišljenje o njima, neosporan je njihov uspjeh koji iz dana u dan sve više raste.

…zanimljivosti iz Youtube-a…

Me at the Zoo

Me at the Zoo prvi je ikada postavljeni video na YouTubeu, a postavio ga je jedan od suosnivača YouTube-a Jawed Karim. Objavljen je 23. 4. 2005. u 20:27h. Na snimci se nalazi on sam, a snimio ga je prijatelj u San Diegu u ZOO-u.

Tune in Hook Up

Na samom početku, YouTube je bio zamišljen kao stranica za upoznavanje pod nazivom Tune In Hook Up.

Najgledaniji i najomraženiji video spotovi Najgledaniji YouTube video je Despacito, pjesma Luisa Fonsija i Daddy Yankee iz 2017. godine koji broji preko 5 000 000 000 pregleda. Najomraženiji YouTube video je spot Rebecce Black, Friday. Prije nego što je uklonjen imao je preko 3 100 000 dislajkova.

23 života Jednom čovjeku bilo bi potrebno 23 života da pogleda sve video zapise koji su postavljeni na YouTubeu.

Marko Radeljak, 6.d
Lea Matijaš, 6.d
Maša Jadrić, 6.d

Možda Vas još zanima