Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi

Stručni skup za učitelje hrvatskog jezika i razredne nastave

Stručni skup Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi ujedinio je brojne učitelje i posjetio na važnost njegovanja čakavštine zbog promicanja i čuvanja jezičnog kulturnog dobra.

U programu 27. ČAkavske večeri održan je 20. travnja 2018. u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika i razredne nastave pod nazivom Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi čiji je domaćin bila naša škola, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje pod vodstvom Jadranke Domazet i Mirele Majstrović, viših savjetnica za razrednu nastavu.

Pozdrav okupljenim učiteljima

Skup je otvorio dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik, koji je pozdravio okupljene i pohvalio dugogodišnji trud u njegovanju čakavštine u Bijaćima. U ime škole domaćina nazočnima se obratila Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći,  istaknuvši važnost čuvanja jezične baštine te zahvalivši svima koji podupiru projekt ČAkavske večeri. Skupu se obratila i Sandra Zokić, kaštelanska pročelnica za društvene djelatnosti, izrazivši ponos što Grad Kaštela pruža potporu projektima poput ovog. Stručni skup za učitelje hrvatskog jezika i razredne nastave

Zanimljiva predavanja

Izlaganje je započeo dr. sc. Josip Lasić s Filozofskog fakulteta u Splitu zanimljivom temom Od portuna do kantuna: terensko istraživanje lokalnoga govora u nastavi materinskog jezika te je, osvrnuvši se na romanske utjecaje u čakavštini, iznio prijedloge za nove pristupe u poučavanju zavičajnoga govora. Uslijedilo je predavanje dr. sc. Katarine Lozić Knezović, također, profesorice s Filozofskog fakulteta u Splitu, na temu Hrvatsko glagoljsko pisano nasljeđe i čakavština,  zamišljeno kao svojevrsno putovanje kroz hrvatsko glagoljaštvo u kojem se dotaknula veza između svećenstva i kulture te različitih jezičnih utjecaja u hrvatskim glagoljskim tekstovima. Slikovit presjek čakavske pismenosti i kulture donijelo je posljednje predavanje koje je održao dr. sc. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. U predavanju pod nazivom Čakavština od epigrafskih spomenika do CD-a progovorio je o humorističnom aspektu starije hrvatske književnosti i popularnoj kulturi.

Jezik kao „čuvar“ identiteta

U programu skupa nastupili su učenici OŠ Bijaći, nagrađeni na netom održanom III. natječaju ČA u versin, riči i pinelu. Ivan Lukas Rušnov, učenik lanjskog 5.c razreda pročitao je svoj literarni rad Baš je to fantažija, a Lolita Lana Ivaković, tada učenica 7.d razreda recitirala je pjesmu Tira e mola autorice Vinkice Britvić. Ovaj skup podsjetio je da zavičajni govor treba njegovati kako bismo zajedno očuvali čitavo bogatstvo jezika i cjelokupnu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Lucija Rašetina, 6.a

ice Vinkice Britvić.

Možda Vas još zanima