Izrazi koji su se našli u rječniku zahvaljujući hip-hop pokretu

Beef (govedina)

Riječ koja dolazi iz američkog slenga i znači “tući se s nekim” ili “biti agresivan prema nekome”. Ova riječ se posebno dopala momcima iz hip-hop zajednice. Sada se svaka svađa između hip-hop umjetnika naziva govedinom.

Byte

Korijeni ove riječi sežu duboko u hip-hop kulturu i koriste je ne samo reperi, već i plesači, grafiti umjetnici, DJ-evi, a odnedavno i svi. Značenje je jednostavno – ukrasti, kopirati, imitirati

Diss

Skraćena verzija nepoštovanja. Smisao je isti – pokazati svoje nepoštovanje. Disesima se nazivaju i pjesme u kojima izvođači, između kojih se goveđe, pokušavaju poniziti jedni druge. Nešto kao rep bitka, samo u obliku punopravnih pjesama.

Fo shizzle – varijacija na „for sure“ što znači sigurno, definitivno.

Iako ga većina pripisuje američkom reperu Snoop Doggu, termin (fo) shizzle je prvobitno korišten u „podzemlju“ i među momcima s ulice. Zahvaljujući Snoopovoj pjesmi Suited N Booted iz 2002. godine ulazi u širu upotrebu.

Punch (ili punchline)

Možda glavna riječ u vokabularu repera. Punchline, u najširem smislu, je završni dodir svake šale, fraza nakon koje svi počinju smijati se, valjati se po podu i na druge načine demonstrirati kako se dobro šalite.

YOLO

Skaćenica za frazu „you only live once“, što u prijevodu znači samo jednom se živi, kojom izražavamo mišljenje da treba iskoristiti sadašnji trenutak, bez brige o budućnosti. Često služi kao izgovor za impulsivno i nepromišljeno ponašanje.

Stan

Termin koji označava opsesivnog fana neke poznate ličnosti. Izraz potiče od popularne Eminemove pjesme Stan iz 2000. godine, a koristi se za opsjednutog fana. Izraz je formalno prihvaćen u Oksfordov rječnik.

Stuff (od engleskog stuff – stvari, materijal)

Ovim pojmom se označavaju pjesme rep izvođača. Neki reperi čitaju: “Imam najbolje stvari” znači “Imam najbolje pjesme“.

Možda Vas još zanima