Zdrava prehrana u tinejdžerskoj dobi

Pubertet predstavlja razdoblje brzog rasta zbog čega su prehrambene potrebe povišene. Tinejdžeri sebe uglavnom smatraju zdravima te su slabo motivirani za dodatna promišljanja o važnosti pravovremenog razvijanja zdravih navika. 

            Pravilna prehrana omogućuje optimalan rast i razvoj, smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti i osigurava zdravo psihičko stanje. Donedavno, najveći problem vezan uz prehranu predstavljala je glad, odnosno nedovoljan unos energije i nutrijenata. Danas ga predstavlja pretilost, odnosno posljedica prekomjerenog unosa energije. Uzrok pretilosti je kalorijski unos koji premašuje potrošnju. Hrvati su, prema novijem istraživanju koje je objavio Eurostat, najdeblji narod u Europi. I ne samo to. Novi rezultati Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da 35,0% djece dobi od 8,0 do 8,9 godina u RH ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, a samo 14,0% njihovih roditelja vidi u tome problem. Bitno je naglasiti da pretilost nije samo estetski problem, već ozbiljan zdravstveni problem. Ona je direktno povezana s pojavom mnogih kroničnih bolesti. Osim pretilosti, problem predstavlja nedovoljan unos određenih nutrijenata. Najčešće su to željezo, cink, magnezij, kalcij, folat, vitamini A i E i prehrambena vlakna. Navedene nutrijente pronalazimo u crvenom mesu, raznom povrću, posebice zelenom lisnatom, te mlijeku i mliječnim proizvodima. Ulaskom u pubertete navedeni problemi sve više dolaze do izražaja. Brinemo se kako izgledamo, kako nas drugi vide, zadovoljavamo li kriterije ili iskačemo iz medijski jasno nametnutih okvira. Dolazi do bullinga koji uništava samopouzdanje mladih i šteti psihičkom zdravlju. Ti tinejdžeri često imaju suicidalne misli i smatraju kako nisu dovoljno dobri, te se u potpunosti zatvaraju u sebe. Takve probleme je potrebno rješavati u što kraćem  roku jer mogu ostaviti trajne posljedice.

            Važnost pravilne prehrane, dakle, ima nemjerljivu važnost, kako zdravstvenu, tako i onu estetsku. Ona ne predstavlja izbacivanje nezdravih namirnica iz prehrane, već uključivanje što većeg broja zdravih. Tijekom odrastanja, a posebice u pubertetu, stvaraju se navike koje ostaju za cijeli život. Prehrambene odluke koje donosite tada imaju posljedice u odrasloj dobi. Primarni cilj treba činiti edukacija o važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja već u osnovnoj školi, a koja bi omogućavala tinejdžeru pametniji izbor namirnica. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, zar ne?

Možda Vas još zanima