Balet

Ovaj profinjeni plesni oblik prošao je zanimljiv razvojni put, a danas se smatra elitnim. Karakteriziraju ga ljepota i snaga.

Balet je plesna forma koju danas možemo gledati u kazalištima. Pretpostavlja se da je čovjek plesao od samih početaka svojeg postojanja, no profesionalni ples razvio se u Rimu.

Kratka povijest baleta

U srednjem su vijeku putujući zabavljači uveseljavali plemstvo, a kasnije je ono preuzelo pučke zabave. Balet se u klasičnom smislu prvi put javlja u Francuskoj u 17. st. gdje su ga uglavnom izvodili muškarci, a sami su temelji baleta u ranom 16. stoljeću u Italiji pod nazivom balletti. U 18. st. dolazi do odvajanja plesa za zabavu od profesionalnog plesa, a muškarci i dalje dominiraju. U 19. st. nastupa završna faza konačnog oblika forme klasičnog baleta. Sistematično vježbanje dovelo je do napretka tehničke vještine. U tom periodu žene počinju plesati na vrhovima prstiju. „Špice“ tada još nisu postojale.

Čarobna balerina

Početkom 20. st. pojavljuje se Ana Pavlova, rođena u Sankt Peterburgu, u Rusiji, možda i najpoznatija balerina u povijesti. U vrijeme kada se od balerina očekivalo snažno, mišićavo tijelo, ona je bila krhka i nježna. Zbog toga je nailazila na prepreke, ali nije odustajala i na kraju je njezina krhkost postala njezin zaštitni znak. Bila je vrlo poduzetna i prva balerina koja je nastupajući proputovala svijet. Poznata je po plesu Umirući labud i  po tome što je promijenila baletne papučice tzv. špice. U njezinu je čast čak napravljena torta pod nazivom Pavlova.

Balet u Hrvatskoj

Balet je u Hrvatsku stigao početkom 18. stoljeća kad u Zagreb dolazi plesač Karel Carolus Freudenreich. Njegov je unuk Josip bio omiljeni zagrebački koreograf i prvi autor hrvatskih pantomima.

U poznata baletna imena u Hrvatskoj spada Ana Roje, balerina, pedagoginja i koreografkinja. Rođena je u Splitu 1909., a umrla u Šibeniku 1991. godine. Usavršavala se u Londonu. Bila je pedagoginja baletnim trupama Ballets Russes of Paris i Monte Carlo. Od 1941. godine vodila je sa suprugom splitski, a zatim zagrebački balet, gdje je bila primabalerina. Godine 1953. osnovala je međunarodnu baletnu školu u Kaštel Kambelovcu. Danas se cijelo to kambelovsko područje (kvart) naziva Baletna škola. Ana Roje dobila je mnoge nagrade, među kojima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. 

Možda Vas još zanima