Putovanje u Litvu

Zemlja zelenila i rijeka

Erasmus + projekt Održivi razvoj  privukao nas je od početka svojim zanimljivim sadržajem. Kad smo saznale da smo odabrane za put u Litvu, bile smo presretne. Osim nas dvije sudjelovale su još i Petra Grbeša i Mia Botić iz 8. b. te  nastavnici Petar Perić, Zorana Duplančić i ravnateljica škole Jadranka Šošić.

Kada je došao dan putovanja s uzbuđenjem smo u 5 sati ujutro došli kod autobusnog kolodvora u Splitu. Autobusom smo krenuli prema Dubrovniku. Putem smo uglavnom spavale. Nakon dugog puta do Dubrovnika krenuli smo u razgledavanje jer smo imali nekoliko sati slobodno do leta. Dubrovnik je već bio prepun turista i svugdje je bila gužva. Uspjeli smo razgledati grad i malo se odmoriti prije leta. Kasno navečer stigli smo u Vilnius i odsjeli u hotelu na aerodromu.

Kišni Vilnius i nestvarni Trakai

I kreće naš prvi dan. Vilnius nas je dočekao s kišom i 14 stupnjeva celzijusa što nam je bio priličan šok. Unatoč kiši i neuobičajeno niskoj temperaturi za ovo doba godine, uspjeli smo razgledati glavni grad.  Posjetili smo Gediminasov dvorac do kojeg smo se neumorno penjali. Pogled je bio očaravajući!  Zadivili smo se ljepotom katedrale svetog Stanislava i Ladislava. Čuli smo i zanimljivu  priču o povijesti katedrale. Posjetili smo Stari grad u kojem smo imali slobodno vrijeme. Tada smo mogli kupiti suvenire i još malo prošetali živopisnim uličicama. Poslije Starog grada smo otišli do predsjedničke palače koja je bila ogromna i veličanstvena. Bilo nam je žao što nismo mogli ući u nju i vidjeti kako izgleda iznutra. Sveučilište u Vilniusu smo velikom brzinom pogledali i slikali se. Prošli smo ispod Vrata zore gdje smo u blizini ručali.  Posjetili smo Palaču velikih vojvoda Litve kod koje nismo proveli puno vremena.  

Na putu iz Vilniusa prema našem odredištu Vilkaviškisu, zaustavili smo se u srednjovjekovnom gradu Trakaiu koji se nalazi na otočiću usred jezera.  Unutar starog grada je muzej u kojem smo imali poučnu radionicu. Mnogo smo naučili o korištenju starih oružja. Čak smo ih mogli isprobat. Neki od nas i nastavnici su čak odijevali viteška odijela koja su bila jako teška. Izgledali su vrlo smiješno pa se cijela grupa smijala. Navečer smo stigli u Vilkaviškis kod naših domaćina koji su nas dočekali više nego srdačno. Pozdravili su nas na hrvatskom, a onda počastili biranim jelima. Bile smo oduševljene smještajem i toplom dobrošlicom.

Vilkaviškis

 Sljedeći dan, utorak, je počeo u 9 sati kada su nas učenici dočekali velikom ceremonijom. Osjećali smo se posebno! Cijela grupa je istražila školu. Svidjelo nam se što je jedan dio škole star, a drugi nov. Pauza za kavu nam je svima bila potrebna za pripremu za prezentacije. Prezentacije su govorile o zdravijem životu i održivom razvoju. Bile smo jako nervozne, ali je sve odlično završilo. Ručak smo imali u školskoj kantini. U učionici engleskog jezika smo imali projekt o održivom razvoju. Svi su iskoristili svoju maštu jer smo crtali na velikim papirima ono što smo zapamtili iz prezentacije koju su nam prezentirali učenici iz škole. Instalirali smo aplikaciju WALK15 koja mjeri korake. S njom smo krenuli u šetnju Vilkaviškisom. I tada je počelo natjecanje između država, tko će napraviti više koraka. Upoznali smo gradonačelnika Vilkaviškisa i poslušali njegov govor i govor njegovog zamjenika. Bila nam je velika čast upoznati ga.

Kaunas

Srijeda je bila jedna od najboljih dana. Ispred škole smo morali biti u 8 sati i s autobusom smo došli do dvorca Raudonvaris. Grofica Elizabeta nam je ispričala njezinu priču i objasnila nam koja utvrda je bila za što. Krenuli smo u posjet drugom po veličini litvanskom gradu Kaunasu. Prvo gdje smo išli je Aleksotas Osmatračnicu, gdje smo imali predivan pogled na veliki most i na većinu grada Kaunasa. Došli smo do Bulevara slobode) gdje je bila velika ulica s malim različitim trgovinama. Na kraju ulice je bio Muzej za slijepe osobe. Dobili smo izazov u muzeju. U podrumu muzeja je bila velika, mračna prostorija. Trebali smo to prijeći bez svijetla. Prostori su bili vrlo uski tako da je to izazvalo klaustrofobiju kod nekih učenika. Većina grupe se uspjela izvući i bilo im je vrlo zanimljivo iskustvo. U toj ulici smo imali jedan sat slobodnog vremena. Mogli smo ući u trgovine, ići u park pokraj muzeja i prošetati se ulicom. Slikali smo se, smijali i istraživali. Krenuli smo na ručak, a poslije ručka se održala kulinarska radionica u školi domaćina. Svaka država je radila svoje tradicionalno jelo. Mi smo  kuhali  palentu, slanutak i kaštelansku tortu. Jela  svake države su bila ukusna, ali nama se najviše svidjelo naše jelo jer je ipak naše tradicionalno. Svima se svidjela naša hrana, ali torta najviše. Jela smo samo degustirali, a ostatak je bio namijenjen za pučku kuhinju. Hrana koju nismo iskoristili ili nismo iskoristili cijelu spremili smo i sačuvali za ljude kojima je potrebna.

Tradicionalni zanati

Dan smo započeli obilaskom dvorca Paežeriai Manor. Bio je jako velik i raskošan. Nakon toga smo imali tradicionalne radionice u Virbalisu gdje smo učili stare zanate: izradu svijeća od voska, posuda od gline, pletenje narukvica i gdje smo sami umijesili i ispekli kruh! Poslije smo prošetali uz obližnje jezero te se zaputili u  Sveučilište u Marijampoleu. Podijelili su nas u dvije grupe, jedna grupa je išla u laboratorij dok je druga grupa u digitalnim alatima radila piramidu zdrave prehrane. Obje su radionice bile vrlo zabavne i poučne.

Bosonogi u šumi

Pretposljednji dan našeg boravka počeo je u školi domaćina gdje smo posjetili sobu za opuštanje, stvarno je bilo umirujuće.  Nakon toga smo uživali u programu koji su pripremili domaćini, posebno u plesnim točkama. Tada smo dobili i potvrde o sudjelovanju. Poslije smo otišli u Park prirode Vištytis gdje smo hodali bosim stopalima po zemlji po različitim podlogama.  Bilo je to nezaboravno iskustvo i odlična masaža stopala. U blizini smo obišli staru vjetrenjaču i vratili se nazad u školu. Ispred škole smo posadili drvo. Nakon toga slijedilo je iznenađenje: Posjet tvornici sladoleda. Naravno da smo degustirali sladoled i, da, bio je odličan!  Ranije smo završili s obvezama jer nam je bila posljednja večer s našim domaćinima pa smo se zabavljali i družili u parku.          

Povratak

Digli smo se nikad ranije jer smo trebali spremiti još neke stvari i krenuli smo put autobusnog kolodvora. Brzo smo krenuli i tu se oprostili s Litvancima i s Mađarima krenuli put zračne luke u Vilniusu. Let nam je bio već u 2 i tu smo se oprostili i s Mađarima. Let nam je trajao 50 minuta do Ryge u Latviji. Iz Latvije smo direktno sletjeli u Dubrovnik gdje smo žurili put autobusnog kolodvora. U 9 sati smo krenuli iz Dubrovnika i u 1 i 30 ujutro smo došli u Split kod kolodvora gdje je završilo naše predivno putovanje u Litvi. 

Klara Knežević i Gabriela Biluš Gagić, 8.c 

šk. god. 2021./2022.

Možda Vas još zanima