Legalno štetno

Konzumacija droga i opijata kod mladih ljudi, nažalost, oduvijek je prisutna. No, ono što sve više zabrinjava je što određene štetne supstance Zakon nije definirao nedozvoljenima. Na taj način mladi bez problema dolaze do legalnih opijata koji im mijenjaju ponašanje te dugoročno ugrožavaju zdravlje.

U Hrvatskoj se među učenicima osnovnih i srednjih škola pojavio novi zabrinjavajući i opasni trend konzumacije snusa i nikotinskih vrećica. I dok su roditelji s jedne strane odahnuli jer je pušenje out, s druge strane mladi su izloženi još opasnijem trendu koji oni sami smatraju bezopasnim. No, je li to baš tako?

Snus je bezdimni duhanski proizvod koji se ne puši, već se stavlja ispod usne. Jedan paketić duhana za sisanje sadrži veliku dozu nikotina što predstavlja opasnost razvitka nikotinske ovisnosti. U vrećicama se, pak, nalazi dehidrirani nikotin s različitim aditivima i aromama, dok snus sadrži i sami duhan. Korištenje ovih supstanci među mladima zabrinjavajući je trend koji zahtijeva posebnu pažnju. Jedan od razloga porasta ovog trenda leži i u činjenici da se snus može nabaviti u kioscima i tobacco shopovima po cijeni od 4 do 6 eura. Čim se kutija otvori, osjeti se intenzivan miris, puno ugodniji nego kod kutije cigareta. Pogodan je zato što se može konzumirati bilo gdje i bilo kad, no, ipak s posljedicama. Poznato je da pola grama nikotina može biti kobno za čovjeka, a posebno za tinejdžera. Jedna kutija snusa u prosjeku sadrži 60 miligrama nikotina što odgovara nikotinu iz tri kutije cigareta. Osim toga, kroz sluznicu usne šupljine nikotin iz snusa puno se brže apsorbira u tijelo, a ako se smjesa drži u ustima dulje od pet minuta, trovanje je zajamčeno. U slučaju slučajnog gutanja moguć je i smrtni ishod. Korištenje snusa nosi rizik za razvoj kancerogenih bolesti usta i grla. Povećava se i rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Posebno je zabrinjavajuće što djevojke navode kako im konzumacija snusa smanjuje apetit. S druge strane i marketing je upleo svoje prste u popularizaciji ovih proizvoda. Naime, proizvode se u obliku slatkiša i lizalica, često ukrašenima komadićima voća i šarenim pakiranjima što je mladima posebno primamljivo.  Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, glavobolja, razdražljivost, slabija pažnja, poremećaj sna, poremećaj pažnje, ubrzano lupanje srca.

Najbolja prevencija ovog opasnog hobija je usmjeravanje tinejdžera na korisne navike i tjelesnu aktivnosti. Ključna mjera je educiranje o štetnim učincima snusa i nikotina. Škole, roditelji i zdravstveni radnici trebaju zajedno raditi na podizanju svijesti o rizicima korištenja snusa. Informiranje mladih o njegovoj štetnosti i pružanje alternativa za suočavanje sa stresom i pritiscima mogu biti korisni koraci u prevenciji. Preduvjet je, ipak, da tinejdžer ima negativan stav prema lošim navikama. Roditelji trebaju objasniti svom djetetu da je važnije slijediti zdrav pogled na život nego podlijegati trikovima ljudi koji na tome pokušavaju zaraditi jer se na Zakon očito ne možemo osloniti.

Ivana Čajo, 8.a

Možda Vas još zanima