Održana 7. Srdelijada

Puževi u fokusu

Bogato zamišljenom projektnom danu prethodile su brojne aktivnosti. Sve je to predstavljeno na završnoj priredbi u opuštenoj atmosferi. Podrška lokalne zajednice ni ovaj put nije izostala.

U sklopu projekta Plavi morski svijet s krovnom temom Mekušci – puževi Jadranskoga mora održana je 12. listopada 2023. godine 7. Srdelijada, još jedan uhodani projekt OŠ Bijaći, a obilježeni su i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Nositelji aktivnosti su učiteljice biologije i kemije, a pridružili su im se i ostali učitelji te djelatnici škole. Bogato zamišljenom projektnom danu prethodile su brojne aktivnosti.

Članovi Biološko-ekološke grupe i Eko-grupe, pod vodstvom Anđeline Lukas i Diane Marin, izradili su prezentaciju Mekušci – puževi Jadranskoga mora. Prezentacija je prikazana učenicima od 1. do 8. razreda u sklopu Sata razrednog odjela i tematskog projektnog dana.

U školskom predvorju postavljena je izložba dječjih likovnih radova učenika razredne  i  predmetne nastave koju su osmislile učiteljica likovne kulture Bruna Carev te učiteljice razredne nastave Mirjana Dražin i Marina Grgin u suradnji s učiteljicama biologije i kemije Anđelinom Lukas i Dianom Marin. Za završnu svečanost predstavnici svih razrednih odjela donijeli su razredne košarice pune jesenskih plodova i krušnih proizvoda.

S blagoslovom

Priredbu, u koordinaciji Lucije Carev, učiteljice hrvatskog jezika, vodili su učenici 6. b razreda Marijeta Benutić i Stipe Bartulović. Na početku programa okupljene je pozdravila ravnateljica Jadranka Šošić ukratko predstavivši aktivnosti projektnoga dana. Posebno je istaknula važnost senzibiliziranja djece za teme okoliša, osobito očuvanja Jadranskoga mora i našega podmorja.

U programu su se recitacijama na temu kruha i mora predstavili učenici 1.a, 1.d, 2.b, 2.d, 3.b, 4.a, 5.a, 6.b i 6.d razreda. Školski zbor Bijaćki slavuji, u pratnji voditelja Ivana Cinottija, izveo je pjesmu More, more kojom se predstavio na ovogodišnjem festivalu Mali Split. Nastupio je i pjesnik Tomislav Najev, stalni suradnik i prijatelj Škole, predstavivši izbor iz svoje poezije. Odjevena u kaštelansku nošnju Vanja Aranza, prijateljica OŠ Bijaći, kazivala je prigodne stihove.

Don Božo Plazibat, župnik Kaštel Novog, održao je kratki govor i molitvu te blagoslovio razredne košarice i sve okupljene učenike, učitelje i goste. Na Srdelijadi je bio štafilićki župnik don Damir Vuletić.

Hvala na podršci

U ime osnivača Splitsko-dalmatinske županije nazočili su Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, a u ime grada Kaštela nazočio je viši savjetnik Mate Barun te kaštelanski vijećnici Doris Grgurin i vijećnik Luka Pera.

Za vrijeme priredbe na platnu su se prikazivale već spomenute PP prezentacije, a umjetnik Draženko Pačalat slikao je motive mora te izložio svoje tematske radove koje su nazočni razgledali, kao i izložbu radova Ivice Prge, samoukog umjetnika, čije su zanimljive skulpture bile izložene u predvorju.

Djeca su učila i od znanstvenika. Održane su radionice za učenike predmetne i razredne nastave. Radionicu Što sve živi u moru? održala je za učenike razredne nastave dr. sc. Daria Ezgeta Balić u suradnji s kolegicama dr. sc. Barbarom Zorica i Marijom Šestanović, dipl. ing. biol. iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Zajedno smo jači

 O dobroj suradnji s lokalnom zajednicom svjedoči i predavanje Gorana Smojvera, člana PŠK Srdela, koji je učenike pobliže upoznao s udičarenjem te im je iznio niz zanimljivosti o toj temi. Kao i ranijih godina, organiziran je lignjolov učenika 4.c razreda s učiteljicom Ivanom Peran u društvu članova Srdele.

Neformalni dio programa protekao je u ugodnom druženju učenika, učitelja i gostiju, a sve uz prigodnu zakusku koju su pripremili naši kuhari i učitelji. Bilo je slanih i slatkih jela, a srdela je, kako i priliči, bila kraljica stola. Za gradelavanje se pobrinuo školski domar Nenad Pera uz pomoć članova Udruge Gabine: Joška Bedrine, Dragana Mornara i Pave Krstulovića. Srdele su donirali ribari Jozo Pera i Ante Šuško.

Petra Lovrić, 5.c

Možda Vas još zanima