Ljetno Štivo

IZ NAFTALINA Što sve krije kućna biblioteka

Čita i piše: Tia Grgin, 6.a

 

Ljetno štivo

 

Kada je sunce peklo najjače, a tehnologija razočarala, nisam znala što bih pa sam čitala. S tatom sam prekopala kuću tražeći knjige. Zavirili smo u ormare, ladice, kutije, kutijice… I pronašli smo ZLATNI RUDNIK. Zlatni rudnik knjiga. Uvijek kažem da se najslađe čita ljeti pa vam želim predložiti popis knjiga za sljedeće ljeto. Slijedi moje ljetno štivo.

 

  1. Pet prijatelja Enid Blyton

Serijal knjiga koji nije preskočila niti jedna generacija sigurno zaslužuje prvo mjesto na ovoj listi. Priča je to o avanturama petorke (Dick, George, Ann, Julian i pas Timmy), napeta i uzbudljiva. Osim avantura, upoznajemo i privatni život likova, a on je po mom mišljenju jednako uzbudljiv kao i ostatak knjige. U prvom dijelu  Na otoku s blagom braća Julian i Dick sa sestrom Ann odlaze u posjet svojoj rođakinji George. Uskoro doznaju da je na njezinu otoku skriveno blago! No još je netko u potrazi za blagom. Tko će slijediti tragove i prvi stići do blaga? Koju god knjigu iz serijala čitali (Mali detektivi, U podzemnoj riznici, Tajna formula) morate znati da je svaka knjiga zasebna i da ćete lako shvatiti radnju.

  1. Družina Sinjega galeba Tone Seliškara

Knjiga će vas odvesti na predivno morsko putovanje. Oduševila me. Ne bih vam željela puno otkrivati, ali vam mogu odati da ćete, budete li čitali, i vi postati jedan od članova družine Sinjeg galeba. Glavni lik je Ivo, sin prognanika koji je prokockao novac svojih sugrađana. Ivi je otac prepustio brod Sinji galeb, a on ga je s prijateljima uredio te su njime isplovili. Dalje vam neću ništa otkriti. Ovo je savršeno ljetno štivo.

  1. Neman napada Janni Howker

Ovu bih knjigu željela predstaviti jer me jako začudilo što nitko od mojih prijatelja nije čuo ni za knjigu ni za pisca. Knjiga prati dvije radnje: spašavanje Stone Crossa i hvatanje horverstonske nemani. Jedan je dječak odlučio napraviti ono opasnije: prati misterioznu neman, pronalazi njezine tragove, njezino krzno, njezine panđe. Na kraju Billy pronalazi samu neman. Knjiga je jednom bila hit, baš kao i sljedeći naslov.

  1. Zeleni tigar Pavla Pavličića

Naš hrvatski pisac Pavao Pavličić slavni je autor krimića i jedan od naših najčitanijih pisaca. Ova knjiga ima sve što hitu treba: uzbudljivost, neizvjesnost i čitljivost. Radi se o tome da djeca pronalaze misterioznog dječaka. On im najprije laže, ali se poslije sprijatelje. U knjizi je detaljan opis krađe, hvatanja lopova i ostalih pustolovina.

  1. Koko u Parizu Ivana Kušana

Riječ je o lektirnom naslovu za peti razred. Naš junak Koko upao je u novu pustolovinu otišavši u Pariz.  Zlatkov ujak ukrao je legendarnu Mona Lizu, najvredniju i najpoznatiju sliku na svijetu. Koko ne zna koja je to slika, no na kraju…

Ako ste u petom razredu čitali neki drugi lektirni naslov s Kokom u glavnoj ulozi, svakako ne propustite pročitati i ovaj!

 

+ Kozeta Victora Hugoa

Divna i pomalo tužna knjiga za kraj ljeta. Nakon svih pustolovina željela sam knjigu koja će izmamiti osjećaje, ali i zainteresirati.  Nisam se mogla odlučiti na koje ću je mjesto staviti i zato je ovo plus knjiga. Zaslužuje i prvo i drugo i treće i sva druga mjesta na listi… Kozeta (Cosette) ime je djevojčice, glavnog lika, koja je svašta proživjela, možda čak i više nego njezina jadna majka. Knjiga je zapravo ulomak iz romana Jadnici. Najljepša knjiga ovoga ljeta.

 

LjetnoStivo1 LjetnoStivo2 LjetnoStivo3 LjetnoStivo4 LjetnoStivo5 LjetnoStivo6

Možda Vas još zanima