Smogovci

Kako Hitrec liječi humorom

Pišu: Laura Matas i Ivona Certa, 7.d

Na obveznom lektirnom popisu za sedmi razred nalazi se vrlo zanimljiv roman hrvatskog pisca Hrvoja Hitreca – Smogovci. Radost i jednakost među ljudima glavni su motivi. Knjiga je vrlo topla. Unosi vedrinu koja nedostaje u  svakodnevnom životu, a nije prisutna ni u većini romana. Djelo će vas nasmijati, a neki njezini dijelovi možda čak i rasplakati.

Životna vedrina

Likovi su zanimljivi i zabavni. Pisac priča o međuljudskim odnosima i to na vrlo slikovit i simpatičan način dočarava svim čitateljima. Svemu pristupa s radošću i lakoćom, čak i nekim vrlo ozbiljnim temama. Pokušava ublažiti i najteže životne situacije. Umjesto da kaže da je Vragecima tata umro, on kaže da je im je tata na Mirogoju. Djeca imaju problema sa školom i učiteljima, no time se ne zamaraju. Smatraju da je život kratak te da treba biti sretan i naći dobro u svakom zlu. U djelu se jasno vide socijalne razlike (Neboder i Naselak), ali autor i to prikazuje vrlo ležerno, nimalo tragično.

Dobra knjiga

Djeca i mladi danas premalo čitaju, a ono malo što čitaju obično je tmurno, bez humora, s tužnim završetcima. U Smogovce je unesen dašak smijeha koji tjera čitatelje da pročitaju knjigu do kraja. Ovo je knjiga koja unosi veselje te izaziva smijeh svakom tko je čita i baš bi je zato svi trebali pročitati.

Smogovci1

 

Možda Vas još zanima