Maturalac

KOMENTARI Lektire u sedmom

 

Razredni odnosi u Maturalcu Branke Primorac

Piše: Ivana Pervan, 7.a

Nedavno smo kao lektirni naslov čitali knjigu Branke Primorac Maturalac. Roman je izvrstan i potaknuo me na razmišljanje o odnosima u razredu, tj. o popularnim i nepopularnim učenicima. Gotovo se u svakom razredu učenici dijele u grupice. To nije dobro. Učenici bi se trebali slagati, a ne izdvajati pojedince, izbjegavati ih te na taj način vrijeđati njihove osjećaje.

Glavni i sporedni likovi

U svim razredima postoji netko tko se pravi faca, a slično je i u ovom romanu. Primijetila sam da u razredu imaju ženskog i muškog diktatora. To su Ana i Smuki. Anu svi gledaju s divljenjem, omiljena je u društvu i to iskorištva. Ne sviđa mi se njezina umišljenost. Nevjerojatno mi je da njezina riječ mora biti zadnja i da ostali tako ne mogu doći do izražaja. Međutim, Smuki je skroz drugi tip. Također je popularan, ali to previše ne iskorištava iako voli biti u centru pažnje. Općenito su bolji odnosi među muškim nego među ženskim dijelom razreda.

Lančana reakcija

Također moram izdvojiti lanac zaljubljenosti. To je normalno, ali svejedno mi je smiješno. Drago mi je da je Davor na kraju izabrao Mirtu. Ona ga stvarno voli, a Ana ga iskorištava. Čudno mi je što je Ana zaljubljena u nastavnika. Njezino je ponašanje grozno, čak je i nastavniku neugodno pokraj nje. Po mom su mišljenju Raska i Stativa savršen par, iako se ona čini nešto starijom od njega.

Za kraj

Nakon čitanja ovog romana još više shvaćam koliko je važna razredna sloga. Podjele u grupice i izdavajanja pojedinaca nikako nisu dobri. Preporučujem vam da pročitate knjigu. Odlična je.

Maturalac1

Možda Vas još zanima