Na lokalitetu gdje se prvi put spominje ime Hrvat !

SAČUVAJMO BIJAĆE U 21. STOLJEĆU

Učenici i učitelji kaštelanskih škola – OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice – tradicionalno su, u sklopu projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću, na povijesnom lokalitetu u Bijaćima pred crkvicom Svete Marte održali manifestaciju povodom Dana svojih škola i Dana grada Kaštela koji je ovom prigodom započeo s ovogodišnjim programom proslave.

Povijesna važnost lokaliteta

Domaćini i gosti prisjetili su se 4. ožujka 852. kada je prije 1165 godina izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat. Prigodnom programu prethodilo je kviz natjecanje u kojemu su, osim ekipa šestaša OŠ Bijaći i OŠ kneza Trpimira, snage odmjerili u poznavanju jezičnih, povijesnih, geografskih i prirodoslovnih sadržaja, i gosti iz OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca, OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića i OŠ Majstora Radovana iz Trogira.

Raznovrsni program

Učenici šestog razreda Mirta Đogaš, Duje Kojundžić i Josip Šoša, članovi ekipe Sveta Marta iz OŠ kneza Trpimira nagrađeni su za pobjedu. Održana je i likovna radionica predvođena učiteljima likovne kulture te tiskan prigodni bilten.

U raznovrsnom programu koji su vodile bijaćke sedmašice Ela i Mia Alerić, nastupili su učenici obiju škola, kao i zbor gomiličke škole koji je izveo poznate domoljubne pjesme. Zvjezdana Čagalj, odgojiteljica savjetnica predstavila se kao čakavska pjesnikinja. Arheologinja mr. sc. Nikolina Uroda, viša kustosica iz splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika održala je predavanje Arheološka iskapanja u Bijaćima.

Naši dragi gosti

U ime grada Kaštela nazočnima se obratio Mate Barun iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti te školama slavljenicama čestitao njihov dan i zaželio daljnje uspjehe, kao i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić ističući da je ovo primjer svim drugim školama koje bi trebale posjetiti Bijaće, najznačajniji povijesni lokalitet iz hrvatske prošlosti.

 

Ivana Pavlinović, 7.a

 

Možda Vas još zanima