Održan stručni skup u povodu 26. ČAkavske večeri

Toponimi u Vitturiju

U povodu obilježavanja 26. ČAkavske večeri održan je 21. travnja 2017. u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću stručni skup Srednjodalmatinska toponimija čiji je domaćin bila naša škola, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Pozdrav okupljenim učiteljima

Program je započeo pozdravnim govorom organizatora i voditelja skupa dr. sc. Srećka Listeša, višeg savjetnika za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, koji se našoj školi zahvalio na dvogodišnjoj suradnji. Skupu se obratila i Jadranka Šošić, ravnateljica škole domaćina, koja je naglasila važnost čuvanja zavičajnih govora u modernim i turbulentnim vremenima.

O dobroj suradnji OŠ Bijaći s lokalnom zajednicom progovorio je kaštelanski dogradonačelnik Mili Novaka, koji je u svom obraćanju pohvalio trud škole te najavio i buduću potporu svim sličnim projektima.

Zanimljiva predavanja

Središnji dio skupa započeo je slikovitim predavanjem Klare Mitar, profesorice hrvatskoga jezika, na temu Metodički pristup čuvanju jezične baštine. Predavanje je rezultat prošlogodišnje ČAkavske radionice koja je održana za djecu naše škole, a koju je vodila sama predavačica i Tonči Banov, glumac HNK Split.

Predavanje na temu Kaštelanska toponimija održao je arheolog dr. sc. Tonči Burić dok je posljednje predavanje pod nazivom Kliška toponimija predstavio dr. sc. Srećko Listeš.

Čuvanje jezika jest čuvanje identiteta

Sonja Kuzmanić, u to vrijeme učenica 8. razreda naše škole, sudionicima skupa pročitala je svoj literarni uradak Dide koji je nagrađen na II. Natječaju ČA u versin, riči i pinelu.

I ovaj je skup podsjetio na obvezu i dužnost njegovanja zavičajnih govora te cjelokupne kulturne baštine.

 

Marija Felicija Ivanković, 7.b

Malo demonstracije ne škodi
Mili Novak, dogradonačelnik Kaštela
Pozdravni govor domaćice
Predavači skupa

Možda Vas još zanima