26. ČAkavska večer

Sve ČA jeman i sve ČA mi triba

Još jedna čakavska večer, 26. po redu, održana je u kinu Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu 27. travnja 2017. pod voditeljskom palicom Joška Vukšića, poznatog voditelja, i Lucije Carev, profesorice hrvatskoga jezika. Večer je otvorila inicijatorica projekta ČAkavskih večeri, ravnateljica OŠ Bijaći prof. Jadranka Šošić, koja je zahvalila svim djelatnicima, roditeljima i učenicima Škole, sponzorima, institucijama koje su ih pomagale i podržale, nadležnom ministarstvu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradu Kaštela, prisutnim vijećnicima, medijima, gostima iz drugih gradova i škola i svima nazočnima koji potiču OŠ Bijaći u nastojanjima da lipu čakavsku rič čuvamo i dalje.

Pozdravi i zahvale

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nazočnima se obratio viši savjetnik za hrvatski jezik dr. sc. Srećko Listeš koji je OŠ Bijaći čestitao na uloženom trudu i postignućima u njegovanju čakavice u što je tijekom 26 godina utkano puno rada i truda. Neven Ćurković, zamjenik predstojnika Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prenio je čestitke Ministarstva znanosti i obrazovanja i nadležnog Ureda za dugogodišnji rad na projektu njegovanja čakavice. Kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić naglasio je vrijednost projekta očuvanja čakavice koja je brand škole Bijaći i koju će grad i dalje podupirati u nastojanjima da se odupre vremenu te jezična baština sačuva od zaborava. Čestitkama se pridružio i obećao daljnju potporu aktivnostima OŠ Bijaći Denis Ivanović, predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, naglasivši da su ČAkavske večeri odavno nadrasle razinu školske manifestacije što dokazuje i veliki interes vjerne publike. Prof. Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, koji je došao u pratnji kolegica Dubravke Bradić i Henriete Matković, izrazio je ugodno iznenađenje svim viđenim te izrazio želju za nastavkom suradnje u susretu riči – šokačke i čakavske.

Biži ČA

Školska dramska skupina Dračice po 26. je put izašla na scenu. Dramolet Biži ča Ivane Lukas Bartulović režirale su, kao i proteklih godina, učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika. Dramolet je donio toplu priču o vječnoj ljubavi, vjernosti, čekanju, ali i o ponosu, ljutnji, bijesu, tuzi… U današnjem vremenu kada se sve događa brzo, uz pomoć SMS-a, fejsa i ostalih modernih medija, kada su mnoge vrijednosti poljuljane, neshvaćene pa i izmijenjene, Paulinina ljubav  ”na duge staze” za koju vjeruje da je neuzvraćena, izgleda kao bajka. Epilog njene dugogodišnje, nesretne  ljubavi  događa se na malomještanskoj tržnici gdje se odvija veliki dio njenog života. Kao i većina ljudskih sudbina u našim malim mjestima i njen najdramatičniji životni trenutak je javan, sve emocije su svima na dlanu, svi sudjeluju u njenom neočekivanom otkriću, ogorčenosti, prkosu…Mnogi s njom dijele sjećanja na ljude i događaje koji su joj prije mnogo godina odredili život. Zato i shvaćaju silovitu, negativnu energiju koja je obuzima pri iznenadnom susretu s ljubavi iz prošlosti pa blago ruganje prelazi u opću podršku. Iako se nosi sa svojim snažnim, godinama akumuliranim emocijama, ipak na kraju ponos i razum pobjeđuje Paulinina ljubav.

Naši gosti

Osim u predstavi, publika je u prepunom kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu uživala u pjesmama kantautora Harija Rončevića, koji je oduševio publiku izvedbom vječnih hitova.

Svoju čakavsku poeziju nadahnuto je predstavila pjesnikinja Zvjezdana Čagalj.

Glumica Silvana Koštro-Stanić izmamila je gromoglasan pljesak izvrsnom izvedbom ulomka iz Libra Marka Uvodića Splićanina.

Publiku su osvojili i učenici iz Đakova: Ružica Branković, Katarina  Mandić i Marko Tremboš uz tamburašku pratnju Ivana Živića, odjeveni u tradicionalne slavonske nošnje, predstavili su svoju šokačku rič.

Klapa učiteljica OŠ Bijaći – Bijaćke meštrovice, pod vodstvom maestra Ivana Cinottija nastupila je uz grupu Cima.

Bila je to još jedna fešta čakavske riči pod organizatorskom palicom OŠ Bijaći koja je i 26. put darovala vjernu publiku izvornon čakavskon pismon i čakavskon riči.

 

Mara Klarić, 8.c

Ajmo, svitu, navali!
Hari i Cima
Ivan Udovičić, kaštelanski gradonačelnik
Pazar – srce dalmatinskog mista
Ravnateljica u društvu Denisa Ivanović, predsjednika Gradskog vijeća
Ravnateljica u društvu Denisa Ivanović, predsjednika Gradskog vijeća
Sve dam da prodam
Ujedinjene dalmatinsko-slavonske snage
Uzvanici
Vesela Šokadija
Zvjezdana Čagalj, čakavska pjesnikinja

 

Možda Vas još zanima