Životni jubilej mr. sc. Smilje Grimani

Dugogodišnja prijateljica naše Škole mr. sc. Smilja Celigoj – Grimani nedavno je proslavila svoj životni jubilej uz odanog supruga Davora s kojim više od pola stoljeća dijeli zavjet vjernosti. Na blagdan Gospe od Karmela, na intimnoj rođendanskoj svečanosti, radost tog trenutka podijelila sam sa Smiljinom obitelji.

Iz profesionalne suradnje, koja je (kao i naše Kapljice)  započela u 1983./84. školskoj godini, razvilo se prijateljstvo koje traje skoro četiri desetljeća na obostrano zadovoljstvo.

U toj ugodnoj slojevitoj komunikaciji rodila se ideja da krenemo s javnim predstavljanjem literarnih radova učenika naše Škole pisanih na čakavici.

Naime, kada sam u ljeto davne 1991. godine postala ravnateljica OŠ Bijaći (tada OŠ „Ante Beretin“) bilo je puno više učenika koji su čakavski govorili i pisali pa nam se činilo zanimljivim njihovo stvaralaštvo predstaviti zaljubljenicima u čakavsku ‘rič’.

I tako su naše ČAkavske večeri počele spontano u travnju 1991. godine u kinu Zlatna vrata u Splitu. Prateći naš rad  kolegica Smilja bila nam je prijateljski kritičar. Radovala se i rasla zajedno s nama u nastojanjima da budemo što bolji i da ne odustanemo u naporima da našu čakavicu prepustimo zaboravu.

Želimo joj još puno rođendana u miru, zdravlju, ljubavi i, naravno, stvaralačkom nemiru.

 

Jadranka Šošić, prof.

mr. sc. Smilja Grimani

Možda Vas još zanima