Razmišljajući o Dugi

Položaj žena nekad i sad

 

Zahvalna sam svim ženama u povijesti koje su se borile za ono što imamo sad. Trenutačno stanje puno je bolje od onog kakvo je bilo u vrijeme kada je Srna živjela. Da se tako vesela i nemirna djevojčica rodila danas, bila bi prihvaćena.

Žene su tijekom povijesti uglavnom izvlačile deblji kraj. Njihov bi se život vodio oko udaje, brige o djeci, kućanskih poslova i sličnih zadaća koje su se očekivale od ženskog spola. Žene su od malih nogu učili da budu lijepe, pristojne, snalažljive i da je to sve što će im u životu trebati. Što je vrijeme više prolazilo, to su se žene sve više izvlačile iz okova tuđih očekivanja i time postale ravnopravnije muškarcima.

Drukčija od drugih

Zanimljiv je primjer nemirnog ženskog duha lik Srne iz Šimunovićeve pripovijetke Duga, desetogodišnje djevojčice koja je bila spremna odbaciti cijeli svoj život kako bi postala jedna od dječaka. Ona nije marila što bi njenu porculansku kožu obasjalo sunce, nije ju bilo briga ako bi se njena odjeća zaprljala zemljom. Sve što je htjela bilo je trčanje, skakanje, igranje… Željela je sve što gospodske djevojčice poput nje nisu imale, njezino je srce žudjelo za onim što je bila povlastica dječaka. Bila je dijete, bila je vesela, razigrana, nemirna, baš onakva kakva bi djeca trebala biti. Srna nije bila lutkica za ukrašavanje! Bila je mlada djevojka željna avanture, željna sreće i ravnopravnosti s dječacima, željna slobode kakvu je znala da ne može imati…

Tračak nade

Kada je čula legendu o dugi, o tome da bi prolaskom ispod nje mogla postati dječak, njezino se srce ispunilo nadom, a sve druge misli napustile su njezin um. Duga joj je bila jedini put do sreće, mogla joj je ostvariti sve želje i spasiti ju od sudbine kakvu Srna nikada nije htjela… Dok je trčala za svojim snovima, upala je u močvaru i umrla. Nikada nije došla do duge, nikada nije postala dječak, njezina se jedina želja nije ostvarila. No, kada su otkrili njezino tijelo, ona se smiješila. Umrla je sretna, sanjajući da je postala dječak.

 

Nisu sve žene iste; nekima odgovara život majke i kućanice, a druge žele promjene. Zahvalna sam svim ženama u povijesti koje su se borile za ono što imamo sad. Trenutačno stanje puno je bolje od onog kakvo je bilo u vrijeme kada je Srna živjela. Iako u nekim dijelovima svijeta i dalje ima nepravde prema ženama, mislim da će se i to s vremenom popraviti.  Srna kao da nije pripadala onom vremenu… Da se tako vesela i nemirna djevojčica rodila danas, bila bi prihvaćena. Otkrila bi da i djevojčice mogu biti slobodne, otkrila bi da je ženski spol u svim kategorijama potpuno jednak muškom.

Tia Grgin, 8.a

Možda Vas još zanima