Hvala ti, more!! – 3. godina projekta Plavi svijet

U OŠ Bijaći u školskoj godini 2015./2016. pokrenut je projekt pod nazivom Plavi svijet.

Nositelji projekta jesu aktivi biologije i kemije, razredne nastave i likovna grupa.

Glavni cilj projekta je upoznati morski svijet te sve njegove blagodati i povećati razinu ekološke svijesti kod učenika OŠ Bijaći. Time bi se učenicima ukazala važnost održivog razvoja i njegove prednosti.

Puževi i školjkaši Jadrana

Krovna tema u školskoj godini 2016./2017. bili su puževi i školjkaši Jadrana. Tada je prikupljena impresivna zbirka školjaka i puževa Jadranskog mora koja je prezentirana i trajno izložena u predvorju škole. Zbirku su izradili učenici članovi EKO – grupe i profesorice A. Lukas, D. Ćubić i D. Marin.

Jadranska flora

     Glavna tema projekta ove školske godine 2017./2018. je Jadranska flora slijedom čega će se aktivnosti usmjeriti k biljnoj raznolikosti našeg podmorja.

Na tu je temu u OŠ Bijaći 13. listopada održan i projektni dan u povodu Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada.

Projektni dan 13. listopada 

     U pratnji A. Lukas, prof. i I. Beretin Mornar učenici, članovi EKO – grupe posjetili su malu ribarsku luku u Kaštel Štafiliću i Divuljama gdje su im g. I. Mornar i grupa ribara organizirali posjet ribarskom brodu. Usput su im i otkrili tajne dobrog ribarenja.

U svim razredima sa svojim učiteljima/razrednicima učenici su imali sat posvećen krovnoj temi. Socijalni pedagog A. Županović je s učenicima izrađivao ribarske čvorove, a neke je od njih naučio i tehnike vezivanja osnovnih čvorova koji se koriste u ribolovu.

Uz aktiv učiteljica biologije i kemije navedenim aktivnostima je koordinirala i voditeljica smjene S. Mikelić.

Svi smo se uključili

Održan je i prigodni program koje su pripremile učiteljice razredne nastave Lj. Peran, M. Pažanin, K. Radman, I. Peran i I. Lukas Bartulović. U programu su sudjelovali učenici OŠ Bijaći  te zbor Bijaćki slavuji pod vodstvom I. Cinottija.

Program je završio power point izlaganjem učiteljice biologije i kemije D. Marin na temu Srdela hraniteljica

Prigodno tematsko uređenje škole osmislile su T. Zokić i B. Vladušić dok su se za ljepotu panoa pobrinuli učenici, članovi likovne grupe i učiteljice N. Fiamengo i M. Tokić.

Miris gradela

Učenici su toga dana naučili i kako peći ribu. Oko 80 kg ribe donirao nam je g. J. Pera, a uz učenike su je pekli domar N. Pera, g. J. Bedrina i M. Ledenko.

Radnice škole srdele su pripremile na različite načine – pohane, u sauri, paštetu, višku i komišku pogaču.

Pizze je donirala konoba Intrada iz K. Novog, a slane srdele i inćune u domaćem maslinovom ulju g. Ž. Dražin.

Predstavljanju projekta i prigodnom programu nazočili su djelatnici OŠ Bijaći, predstavnici roditelja i učenika, zamjenici kaštelanskog gradonačelnika gđa J. Matok Bosančić i g. G. Benutić, g. S. Listeš, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje i g. M. Šerić, predstavnik Ureda državne Uprave Splitsko-dalmatinske županije, don L. Vuco te predstavnici kaštelanskih odgojno-obrazovnih ustanova i tvrtki.

Ravnateljica J. Šošić zahvalila je svima na odazivu te izrazila zadovoljstvo uspješnim projektnim danom.

 

Nina Božić Zalčević i Viktoria Vujeva 8. b

Bogata trpeza
ČA vonja lipo
Dragi uzvanici
Stol
Izložba školjaka
Mi mornari…
Plava torta
Posjet koči

Možda Vas još zanima