Ekskurzija osmaša

Ekskurzija je najvažniji događaj u životu svakog učenika osnovne škole. Razmišljanje o njoj počinje ulaskom u školu, a prestaje možemo reći, nikada. Pišemo i pričamo o nezaboravnim danima koje smo proveli u Istri.

Pjesma zadarskih Morskih orgulja

Došao je najiščekivaniji dan, 27. 8. 2018., polazak na ekskurziju. Okupili smo se ispred škole u 8 sati. U pratnji naših vjernih razrednica Dijane Šunjerge, Božene Smodlake, Tomislave Rogošić i Ane Ćuk te ravnateljice Jadranke Šošić i nastavnica Danice Ćubić i Sanje Mikelić, krenuli smo na put koji smo čekali cijelo svoje školovanje. Među svima nama vladala je sreća i uzbuđenje, jedva smo čekali što prije ‘pobjeći’ od roditelja. Jutro je bilo kao stvoreno za to, sunčano i toplo. Čim smo se smjestili u autobus započela je priča i pjesma. Vrijeme nam je brzo prolazilo u dobrom društvu i već smo se našli u Zadru. Zvukove zadarskih Morskih orgulja pamtimo i danas. Prošetali smo svim crkvama i posjetili crkvu Sv. Donata. Nama najdraži dio ipak je bilo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za kakav sladoled ili hladno piće. Oko 12 sati bili smo na putu za Istru. Nastavili smo u dobrom tonu pjesama, društvenih igara i priče. Oko 19 sati stigli smo u naš hotel Dugu uvalu nakon čega smo otišli na obilnu večeru te Ekskurzija je najvažniji događaj u životu svakog učenika osnovne škole. Razmišljanje o njoj počinje ulaskom u školu, a prestaje možemo reći, nikada. Pišemo i pričamo o nezaboravnim danima koje smo proveli u Istri. u disko. Dogovoreno vrijeme za polazak u disko nitko nije ispoštovao (20 sati) jer nam je trebalo vremena da se spremimo i pripremimo za tako važnu večer. Nakon diskoteke slijedilo je vrijeme koje je nama najdraže, druženje po sobama. Prava zabava se događa upravo tu!

Motovunsko penjanje

Ujutro smo prilično neispavani krenuli na doručak gdje nas je dočekao švedski stol. Danas idemo u Motovun! Tamo nas je dočekalo polusatno penjanje, a nama je to izgledalo kao cijela vječnost. Svakako se isplatilo jer smo vidjeli mali i prekrasan gradić. Razgledali smo Gradska vrata, župnu crkvu Sv. Stjepana, gotički zvonik, romanička vrata… Prošetali smo zidinama grada s prekrasnim pogledom na dolinu rijeke Mirne i motovunsku šumu. Krenuli smo prema Grožnjanu. Nakon organiziranog ručka koji nas je podijelio za i protiv krenuli smo put Višnjana. Ovdje nas je čekala Zvjezdarnica Višnjan i zanimljivo predavanje Korlada Korlevića o astronomiji, aktivnostima i otkrićima zvjezdarnice. Nezaboravno iskustvo je bilo gledati Sunce teleskopom i držanje komada meteora u ruci. Bili smo među zvijezdama. Vratili smo se u hotel na večeru i pripreme za drugu disko večer. Nakon diska, naravno uslijedila je zabava u sobama koja se ne propušta bez obzira na neispavanost.

Predivni Brijuni

Ustajanje opet u isti sat 7:30 i doručkovali. U 8:15 krenuli smo prema Fažani pa brodom do Nacionalnog parka Brijuni. Posjetili smo otok Veli Brijun čije smo ljepote vidjeli tijekom vožnje eko-vlakom. Razgledali smo zbirku Kulturno-povijesne baštine prepariranih životinja, Muzej, Arheološki lokalitet i Zoološki vrt na otvorenom. Organizirani ručak nas je dočekao u Puli nakon čega smo krenuli u razgledanje grada. Pula je svakako jako impresivan grad s Amfiteatrom, Herkulovim vratima, Forumom, Augustovim hramom i Gradskom vijećnicom. Po povratku u hotel otišli smo na bazen koji je kratko trajao (kao i sve dobro), a zatim na večeru i, naravno, nakon svega u disko. Zabava ne prestaje, seli se u naše sobe!

Rovinj i Poreč za predzadnji dan

E, sada nam je već pomalo dosta tog ranog ustajanja u 7:30 i doručka koji nam nije najbolje sjeo. Krenuli smo prema Rovinju gdje smo posjetili crkvu Sv. Eufemije, kapelu Sv. Trojstva, Gradski muzej, Balbijev luk i Gradsku vijećnicu. Ostali oduševljeni krajolikom Limskog kanala. Krećemo dalje prema Poreču gdje nas čeka ručak. Ovdje smo razgledali Eufrazijevu baziliku, Decumanus i Rimsku kuću. Poseban doživljaj je bilo spuštanje u jamu Baredine (20 metara ispod zemlje) doslovno u utrobu Zemlje. Malo smo predahnuli prije povratka u hotel na večeru i nezaobilaznu četvrtu disko večer. Ovog puta smo ostali u disku nešto duže, ipak nam je zadnja večer. I ovu noć zabava po sobama je bila nezaobilazna.

Tuga zadnjeg dana

Probudili smo se premoreni s neopisivo velikim podočnjacima. Upozoreni od razrednica nastojali smo se što brže spremiti i doručkovati. Prije povratka, unatoč kvaru na jednom od autobusa, uspjeli smo posjetiti mali gradić Hum, ručati na Trsatu i prošetati Rijekom u slobodnom vremenu. Nakon toga nastavili smo put prema kući. U autobusu je bila bučna i vesela atmosfera. Što smo se više približavali Kaštelima, bili smo sve tužniji. Prebrzo je prošlo! Ispred škole su nas dočekali roditelji, a mi smo se teška srca odvojili jedni od drugih! Zaključili smo da ovo iskustvo svakako treba ponoviti!

Anamarija Budiša, Andrijana Jurić, Anamaria Roso, Ivana Pavlinović, 8.a

Možda Vas još zanima