UJEDINJENI NARODI

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka. Ti su ciljevi zapisani u osnivačkoj Povelji Organizacije Ujedinjenih naroda koja je stupila na snagu 24. listopada 1945. nakon što ju je prihvatila 51 država. Ujedinjeni narodi su osnovani nakon Drugog svjetskog rata od pobjedničkih sila u nadi da će spriječiti buduće sukobe i ratove među narodima. Danas su članice UN-a gotovo sve međunarodno priznate države. Sjedište UN-a je u New Yorku.

Službeni jezici Ujedinjenih naroda su: engleski, francuski, španjolski, ruski, mandarinski i arapski.

U sastavu UN-a djeluje 18 organa, fondova i programa od kojih su najpoznatiji UNICEF, UNHCR, FAO, UNESCO i dr.

UNICEF je agencija Ujedinjenih naroda koja skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i mladih. Financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija te tvrtki i građana. Brojne slavne osobe pomažu UNICEFU-u kao veleposlanici dobre volje. Aktivan je u 192 članice Ujedinjenih naroda, a neke od aktivnosti organizacije uključuju pružanje imunizacije, administraciju liječenja djece i majki oboljelih od HIV -a, promociju obrazovanja, te unaprjeđenje dječjeg nutricionizma.

UNICEF je utemeljen 11. prosinca 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. Prvotni naum osnivanja fonda bila je pomoć djeci Europe nakon završenog Drugog svjetskog rata. Kasnije je UNICEF  usmjerio svoju pomoć na druge dijelove svijeta kako bi pomogao djeci u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

UNICEF ima preko 150 državnih ureda i sjedišta te 34 nacionalna komiteta. Postoji sedam UNICEF-ovih regionalnih ureda. Organizacija ima  svoj ured i u Hrvatskoj.

1965. godine bio je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Danas Unicef provodi brojne akcije. Jedna od njih je i Škole za Afriku u koju je već duže  uključena i naša škola. Organizirane su edukativne radionice na temu socijalne pravde za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda te odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj za učenike trećih, petih i šestih razreda. U školskoj godini 2020./2021. u humanitarne svrhe za potrebe školovanja djece na Madagaskaru prikupljeno je 6137,30 kn.

Možda Vas još zanima