Tradicionalni pohod povijesnom lokalitetu

1170 godina Trpimirove darovnice

U sklopu projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću dvije kaštelanske škole, OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice , na povijesnom lokalitetu održale su manifestaciju povodom Dana svojih škola, ujedno i Dana grada Kaštela.

U ime škola domaćina nazočne je pozdravila ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić prisjetivši se dosadašnjih aktivnosti u drevnim Bijaćima koji u hrvatskoj povijesti imaju značajno mjesto. Istakla je da na ovo sveto tlo hrvatskih vladara svake godine dovode drugu djecu kako bi i u njima potakli osjećaj domoljublja.

U ime grada nazočne je pozdravio g. Mate Barun te domaćinskim školama čestitao Dan škole. Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u svijetu i krvavo iskustvo Hrvatske u Domovinskom ratu, rekao je da u molitvi tražimo nadu za prestanak svakog rata.

Kao i prethodnih godina, pod vodstvom svojih mentora šestaši obje škole odmjerili su snage u kvizu iz područja povijesti, zemljopisa, prirode, ekologije i kulturne baštine. Pobjednici kviza bili su: Mateo Filipović, Ante Ivković i Ana Ledenko, članovi ekipe Trpimirovići iz OŠ Bijaći.

Bogat program

U programu koji je vodila naša osmašica Ema Petra Jurić sudjelovali su učenici recitatori: Karmen Čajo, Ana Dabro, Roko Kuzmanić i Nina Perica iz OŠ Bijaći te Sofija Stipica iz OŠ kneza Trpimira. Promenadu je na solo klarinetu izvela Karmen Bedalov iz OŠ kneza Trpimira.

Zanimljivo predavanje BIJAĆI – dragulj u kruni „REGNUM CROATORUM“ održao je profesor Mate Božić, povjesničar i kolumnist.

Nazočnima se predstavila i kaštelanska književnica Nataša Jukić koja je nadahnuto pročitala svoj prozni tekst prožet motivom kamena kao sudbinom opstanka na ovom području.

Predstavnik povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum Filip Ninčević prezentirao je srednjovjekovne vojne vještine te najavio nastavak suradnje sa školama domaćinima.

Unatoč korona virusu i epidemiološkim okolnostima koje su diktirale broj nazočnih, okupljeni sudionici, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, u vedrom raspoloženju najavili su proslavu Dana škole i Dana grada Kaštela.

Lana Certa, 7.a

Možda Vas još zanima