Održana 6. Srdelijada

Vrli plavi svijet

Najnovije izdanje projekta Plavi morski svijet može se opisati kao tri u jedan:uz Srdelijadu su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Svjetski dan učitelja.

U sklopu projekta Plavi morski svijet s krovnom temom Mekušci – glavonošci održana je 5. listopada, na Svjetski dan učitelja, 6. Srdelijada, još jedan projekt OŠ Bijaći koji bi se, kako je krenulo, uskoro mogao zvati tradicionalnim, a obilježeni su i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Nositelji aktivnosti su učiteljice biologije i kemije, no pridružili su im se i ostali učitelji te djelatnici škole. Bogato zamišljenom projektnom danu prethodile su brojne aktivnosti.

Priprema projektnog dana

Ani Baković, Marta Barišić i Ela Ninčević, učenice 8. b razreda i članice Biološko-ekološke grupe (pod vodstvom učiteljice Anđeline Lukas), izradile su prezentaciju Beskralježnjaci – mekušci, a Anđelina Lukas pripremila je retrospektivu prikazavši kako je proteklo prvih pet Srdelijada. Prezentacije su prikazane učenicima u svim razrednim odjelima u sklopu Sata razrednika.

U predvorju škole postavljena je izložba likovnih radova učenika razredne (svi prvaši, 2. a, 2. b, 3. d, 4. a, 4. b i 4. d) i  predmetne nastave koju su osmislile učiteljice: Mirjana Dražin, Marina Grgin, Negdi Fiamengo i Bruna Carev, a u suradnji s koordinatoricom Anđelinom Lukas.  Uložen je golem trud u estetsko uređenje prostora u kojem je predvorje poslužilo kao svojevrsna pozornica na kojoj je predstavljeno sve što su učenici sa svojim učiteljima radili. Među brojnim radovima pažnju je plijenila kaširana hobotnica koju je izradila učiteljica Mirjana Dražin. Prostor su krasile i razredne košare pune jesenskih plodova i krušnih proizvoda.

Dječja priredba

Uz zanimljivu scenografiju održana je priredba koju su vodili učenici 5. b razreda Marijeta Benutić i Stipe Bartulović, uhodan voditeljski par.

Na samom početku programa okupljenima se obratila ravnateljica škole Jadranka Šošić. Pozdravila je sve nazočne i ukratko predstavila aktivnosti projektnoga dana. Posebno je istaknula važnost senzibiliziranja djece za teme okoliša, osobito očuvanja mora i morskog svijeta. Svim učiteljima je čestitala Dan učitelja te izrazila nadu da će status učitelja u društvu dobiti mjesto koje mu pripada.

U programu su se recitacijama na temu kruha i podmorja predstavili učenici 1. d (Kristijan Botić, Ivano Sučić i Gabriela Tangar), 2. b (Ema Alerić, Karmen Baran, Jure Bikić, Meri Čupić, Mihaela Dujmov, Marko Ivanović, Denis Ivković, Ines Matković, Marko Penga, Ana Radić, Marko Šimić, Aurora Ana Šustić), 2. c (Ana Ergovac) i 8. d razreda  (Cvita Benutić). Kratki igrokaz u stihovima izveli su učenici 2. b (Patricia Čalić, Sebastijan Dželalija, Megi Stepić). Pripremale su ih učiteljice Mirjana Dražin, Marina Grgin, Marina Pažanin i Tomislava Rogošić.

Ništa bez gostiju

Nastupila je i pjesnikinja Zvjezdana Čagalj predstavivši izbor iz svoje poezije. Prije priredbe, održala je radionicu književnog stvaralaštva za učenike 5. i 6. razreda.

Don Damir Vuletić održao je kratki govor i molitvu te blagoslovio razredne košarice i sve okupljene.

Na samom kraju programa okupljenima se kratko obratila umirovljena učiteljica Vanja Aranza koja redovito pohodi manifestacije u organizaciji naše škole.

Projektni dan posjetili su i predstavnici grada Kaštela: pročelnica Antonia Kljaić, viši savjetnici Mate Barun i Grgica Benutić, predstavnice Splitsko-dalmatinske županije: Marija Jurić i Katarina Šustić, roditelji, prijatelji i suradnici škole, ravnatelji ustanova i brojni učenici.

Za vrijeme priredbe na platnu su se cijelo vrijeme prikazivale već spomenute PP prezentacije, kao i dokumentarni film My Octopus Teacher redatelja Pippe Ehrlich i Jamesa Reeda.

Umjetnik Draženko Pačalat slikao je vinorele koji su izazvali zanimanje posjetitelja, baš kao i izložene drvene skulpture Ivice Prge, samoukog umjetnika koji je ovom prigodom napravio posebnu instalaciju sastavljenu od lignje, sipe i hobotnice što je i bila tema projektnog dana.

Podrška znanstvenika

 Djeca su se uz umjetnike družila i sa znanstvenicima. Svojevrsni „štand“ imala je dr. sc. Melita Peharda Uljević, znanstvenica s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koja je održala radionicu Školjkaši za učenike 4. a razreda. Istu radionicu prethodno je s kolegama dr. sc. Hanom Uvanović i dr. sc. Krešimirom Markulinom održala i za učenike 3. c razreda.

Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su na radionici Mekušci koju je održala Sanja Vrgoč iz Prirodoslovnog muzeja – Split.

Neformalni dio programa protekao je u ugodnom druženju učenika, učitelja i gostiju, a uz prigodnu trpezu koju su pripremili školski kuhari Ankica Krešić i Mario Szarvaš te bijaćki učitelji. Bilo je slanih i slatkih jela uz neizostavne srdele koje su na gradelama pekli domari Nenad Pera i Nikica Stude uz pomoć prijatelja škole: Joška Bedrine, Dragana Mornara i Pave Krstulovića.

Trećaši u akciji

Spomenimo da je još jedna zanimljiva aktivnost realizirana u sklopu projekta. Učenici 3. c razreda s učiteljicom Ivanom Peran odazvali su se pozivu PŠK Srdela iz Kaštel Starog gdje je u lučici 30. rujna održan dječji lignjolov i brujetada. Djeca su uživala i naučila mnogo o lignjama Jadranskog mora.

To je još jedan dokaz o važnosti i kvaliteti ovoga projekta koji je djeci omogućio učenje uz znanstvenike i umjetnike te povezivanje s lokalnom zajednicom, a sve s ciljem razvijanja svijesti o važnosti čuvanja okoliša i morske flore i faune.

Bio je to još jedan iznimno uspješan dan, u kojemu su svi uživali planirajući već novu 7. Srdelijadu.

Marijeta Benutić, 5. b

Možda Vas još zanima