Mobilnost u Rumunjskoj

 U okviru mobilnosti Erasmus+ projekta, učenice Ivona Kelava i Marija Gurdon (8.c), Nina Perica (7.b), Ana Ledenko (7.c) te učenik Jan Ledenko (7.c) uz pratnju učiteljice Mirjane Dražin, ravnateljice Jadranke Šošić i koordinatora projekta učitelja Petra Perića, posjetili su Rumunjsku od 10. do 14. listopada 2022.

Program ovog Erasmus+ projekta  u potpunosti je  povezan s ciljevima održivog razvoja koji povezuju ulogu čovjeka i suživot sa zemljom. S obzirom da smo posjetili većinom ruralni prostor sjeverozapadne Rumunjske, povezanost čovjeka, tradicije i plodova prirode došla je do punog izražaja. Domaćini su se u potpunosti potrudili da osjetimo toplu, domaću i srdačnu atmosferu rumunjske gostoljubivosti. Ugostila nas je škola iz mjesta  Halmeu u regiji Satu Mare. Sreća s vremenom nas je pratila tijekom cijelog boravka u Rumunjskoj te smo uživali u toploj i suhoj jeseni. Od znamenitosti i važnih lokaliteta koje smo obišli tijekom petodnevnog boravka izvajamo  Park prirode Apuseni u kojem smo prvo posjetili rudnik kamene soli pokraj grada Turde – Salina Turda gdje smo se spustili u dubine zemlje udišući zdrav svjež zrak. Stakleni liftovi, stubišta, prolazi, mostovi, a na kraju izložbeni i galerijski prostor, igraonica, različite svemirske instalacije i podzemno jezero, ostavili su pun utisak. Zatim smo u planinskom mjestu, gdje smo i prenoćili, posjetili jamu – Scarișoara ledenjak. Radi se o podzemnom ledenjaku koji na žalost nestaje uslijed globalnog zatopljenja i neodrživog odnosa čovjeka prema prirodi.  Dalje, posjetili smo Zemlju sreće –  Stâna de Vale – gdje se nalazi zabavni i poučni dino park te veliki adrenalinski park i, u povratku, grad Oradea.Nakon dvodnevnog gotovo 800 km dugog kružnog putovanja predgorjem Karpata opustili smo se u termalnim vodama Aquastar u Satu Mareu.

Živimo održivo, štitimo okoliš!

Zadnjeg dana ujutro održane su  dvije sjednice Eko parlamenta gdje su miješani timovi predstavljali svoj rad, iznosili zaključke i odabrali ekološke teme o kojima će raspravljati na svojim eko parlamentima. Učitelji su obišli lokalne kršćanske zajednice koje su zaista brojne u ovom multietničkom kraju nekadašnje Habsburške Monarhije. Završna ceremonija dodjele certifikata održana je u lokalnom kulturnom domu uz tradicionalne pjesme na rumunjskom i mađarskom jeziku te plesove učenika domaćina odjevenih u narodne nošnje. Poslijepodne smo iskoristiti za razgledavanje Satu Marea, a sutradan ujutro se uputili natrag u Kaštela.

                                                                                   Ivona Kelava, 8.c

Možda Vas još zanima