Nestvarne spilje i obilje izvora vode

U okviru projekta Zajednička baština od tradicije do budućnosti (Common Heritage from Tradition to Future) učenici Petra Serajlić, 5.d, Anđela Vujević, Tin Udovičić i Ivano Šimac, 6.d te Ana Djirlić, 8.d zajedno s koordinatoricom projekta Ksenijom Žarković, učiteljicom Tamarom Smokrović i ravnateljicom Jadrankom Šošić  bili su u Grčkoj u gradu Drama.

Domaćin nam je bio grad Drama čije ime potječe od riječi hydrama što znači obilje vode. Grad je izgrađen na brojnim izvorima vode. Sudjelovali smo  u obilježavanju blagdana sv. Barbare te pustili naš Common Heritage brod želja u izvorištu već spomenutih voda u gradskom parku nazvanom po crkvi sv. Barbare koja se nalazi u blizini. Probali smo i ukusne slastice koje domaćini pripremaju slaveći Dan sv. Barbare. Posjetili smo, između ostalog i Philippi, arheološko nalazište upisano na UNESCO-vu listu materijalne baštine, krstionicu sv. Lydije i  grad Kavala smješten na moru. Domaćini su pripremili i brojne radionice, od pisanja peticije božici Fortuni, preko izrade božićnih ukrasa do glazbenih improvizacija na radionici Rebetiko glazbe u Glazbenoj školi u Drami. Postignuća ove škole su zaista impresivna jer Drama, grad veličine Kaštela, ima i simfonijski orkestar te oko 120 učitelja glazbe zaposlenih u samoj školi.

Prirodna baština Grčke, posebno  spilje Alistrati i Aggitis su priča za sebe. Kristalni stalagmiti i stalaktiti nevjerojatnih boja i oblika te rijeka koja protječe kroz  Aggitis ostavljaju bez daha. Posjetili smo i kuću mramora koji se vadi iz obližnjih planina, a posebnu pozornost smo obratili mediteranskoj prehrani upisanoj na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine kroz predavanje i radionice.

Vatreni navijači

Naši učenici su predstavili Hrvatsku kroz prezentaciju o hrani, fokusirajući se ovaj  put više na sjever zemlje i tradiciju Hrvatskog zagorja, govoreći o tradiciji izrade licitarskih srca, koje smo prethodno i izradili te poklonili vršnjacima u Grčkoj.

Na dan utakmice Hrvatske i Japana na Svjetskom nogometnom prvenstvu fan zona Vatrenih dobila je pojačanje iz zemalja sudionica u projektu: Bugarska, Rumunjska, Turska i domaćina Grčka. Glazba nas je pratila cijelim putem, kako grčka tradicionalna, tako i navijačke pjesme koje su pjevali naši učenici iz pozadine autobusa kojima su se pridruživali i sudionici iz drugih zemalja, pojačavajući pritom vokale. Svi smo slavili pobjedu nad Japanom.

    Ana Djirlić, 8.d

Možda Vas još zanima