Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću

Rič didova puno znači

Tradicionalno okupljanje povodom Dana grada Kaštela i Dana OŠ Bijaći i OŠ kneza Trpimira održalo se 17. ožujka 2023. kod crkvice Sv. Marte gdje smo se prisjetili 4. ožujka 852. kada je izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat.

Kao i prethodnih godina, prvo su šestaši kaštelanskih škola odmjerili snage u kvizu poznavanja povijesnih, geografskih i prirodnih obilježja zavičaja u kojem žive, a najuspješniji su bili Korina Katić, Klara Matas i Karlo Tomaš iz ekipe Putalj koja je predstavljala OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšić. Tijekom kviza neki su učenici sudjelovali u likovnoj radionici pod vodstvom Zorana Perdića Lukačevića.

Bogat i zanimljiv program započeo je govorom ravnateljice Jadranke Šošić koja se prisjetila značajnih aktivnosti koje su se tijekom proteklih desetljeća realizirale u drevnim Bijaćima. Istakla je da se na tom svetom tlu uvijek posebno osjeća te da se nada da će svi nazočni, posebno djeca, glas o značaju ovoga lokaliteta pronositi stoljećima iza nas. Čestitala je 50-u obljetnicu članovima prijateljske škole te pozdravila nazočne sudionike i goste, predstavnike grada Kaštela na čelu s Matom Barunom, predstojnika splitske Podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vladu Matasa te predstavnike nakladničkih kuća.

U ime OŠ kneza Trpimira pozdrave je uputio tadašnji ravnatelj Zoran Vukić zahvalivši svima na uloženom trudu kako bismo ostavili snažnu poruku mladima da cijene našu, ne tako jednostavnu, prošlost i bogato naslijeđe.

Raznovrstan program

Program koji je vodila Marta Barišićiz OŠ Bijaći započeo je himnom prijateljske škole pod vodstvom Daria Cuculića, a u glazbenom dijelu predstavile su se i klape učiteljica – novoosnovana klapa Trpimirke te naše, dobro poznate,  Bijaćke meštrovice.

Službu riječi održao jedon Božo Plazibat, župnik u Kaštel Novom. Molitvom je zazvao blagoslov na sve okupljene te izrazio zadovoljstvo što se nalazi na povijesnom lokalitetu te dodao kako su mu baš ovdje posebno zazvučale riječi hrvatske himne.

Trpimir – knez hrvatski, zanimljivo predavanje o povijesnom značaju lokaliteta na kojem se nalaze i o povijesnim okolnostima u vrijeme i prije vladavine kneza Trpimira, održao je Deni Tojčić, kustos u Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

U programu su sudjelovali učenici recitatori: Luka Modrić iz OŠ kneza Trpimira te iz OŠ Bijaći Maja Klarić, Stipe Šimera i Stipe Bartulović.

Okupljeni su imali i priliku vidjeti kako su izgledali vojnici povijesnih postrojbi. Tehnike borbe i oružje iz doba kneza Trpimira demonstrirali su im članovi postrojbi: Kliški uskoci, Praetoriani Croatorum i Red svetog Ivana Trogirskog.

Petar Primorac, 8.d

Možda Vas još zanima