Erasmus + projekt Zajednička baština

Od tradicije do budućnosti

U okviru međunarodnog projekta Zajednička baština (Common Heritage from Tradition to Future) započetog 2020. godine, a u kojem su sudjelovali predstavnici Grčke, Turske, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u 2023. godini realizirane su dvije mobilnosti: Rumunjska i Turska.

Proljeće u Rumunjskoj

Rumunjski grad Cruset, okrug Gorj,  u kojem se nalazi škola domaćina posjetili smo od 23. do 28. travnja 2023. Putovali smo mini busom i put je bio prilično dug i naporan. Kada smo stigli ispred škole, dočekalo nas je pravo iznenađenje. Djeca su bila odjevena u predivne narodne nošnje. Tamo smo se upoznali s predstavnicima zemalja sudionika te je svatko predstavio svoju zemlju. Mi smo, odjeveni u kaštelanske nošnje, govorili o hrvatskoj tradicionalnoj glazbi i plesu. Mnogo smo naučili o drugim zemljama i kulturama. Poslijepodne smo proveli družeći se s obiteljima domaćinima. Idući dan (utorak, 25. 4. 2020.) krenuli smo u razgledavanje grada Craiove. Posjetili smo nekoliko muzeja i svi su bili jako zanimljivi. U pratnji vodiča šetali smo prelijepim ulicama i parkovima. Slobodno vrijeme smo, naravno, odlučili provesti  u trgovačkom centru.

Sutradan smo razgledali samostan u Horezu. Taj grad poznat je po keramici tako da smo sudjelovali u kreativnoj radionici izrađujući posudice. Zatim smo posjetili zanimljiv seoski muzej Valcea. Petog dana posjetili smo grad Targu Jiu. Constantin Brâncuși jedan je od najvažnijih rumunjskih kipara moderne umjetnosti. Njegovi brojni spomenici smješteni su u posebnom parku,  a najpoznatiji su Beskrajni stup i Vrata poljupca. Navečer smo se oprostili s našim gostoljubivim domaćinima. Rano ujutro okupili smo se ispred škole. Dobili smo poklone kao mali znak pažnje te certifikate o sudjelovanju u projektu. Pozdravili smo se s prijateljima i krenuli kućama. Bili smo i tužni i radosni. U Kaštela smo stigli oko 4 ujutro. Naše obitelji su nas nestrpljivo iščekivale. Sudjelovanjem u ovom projektu stvorili smo nova prijateljstva i predivne uspomene.

Ana Dabro, 8.b

Možda Vas još zanima