Đardin čitanja

Knjiga je san koji držite u ruci

Sudjelovali smo  i na ovogodišnjem Đardinu čitanja koji se  održava  u suradnji Matice hrvatske – ogranak Kaštela i kaštelanskih škola. Naši učenici sudjelovali su na brojnim događanjima u okviru ove manifestacije: Čitanje s glumcima u dvorcu Vitturi, Čitanje na temu: Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje u dvorcu Rušinac, Revija čitanja, Čitanje s piscem (Julijana Matanović i Pavao Pavličić) te program čitanja OŠ Bijaći i OŠ prof. Filip Lukas.

Predstavljanje naše škole umjesto u đardinu u Kaštel Starom, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, održano je 17. svibnja. u OŠ prof. Filipa Lukasa. Naše učenike pripremale su učiteljice hrvatskoga jezika Zorana Duplančić, Marina Veić i Tomislava Rogošić, učiteljica talijanskog jezika Ivanica Debak Banović, a u pratnji je bila i knjižničarka Marina Kelava. Program je vodila Marta Barišić, učenica 8.b razreda. Odabranim tekstovima željeli smo istaknuti važnost očuvanja prirodnih ljepota našeg zavičaja te razviti svijest o potrebi zaštite okoliša i veće povezanosti čovjeka i prirode.  

Stipe Šimera(6.c), pročitao je kratak tekst o tome kako se nekada o tome živjelo u Kaštelima te pjesmu  Kaštelanski zaliv autora Miroslava Luketina Sarajčeva. Učenici 6.b razreda Mihaela Lemo i Gabriel Grubišić pročitali su priču Nataše Jukić Biseri prosuti morem koja nas je odvela u šetnju Kaštelima kroz prošlost i budućnost. Glazbeni predah Adagio na gitari izvela je Marijeta Benutić iz 5.b. Pjesmu  Amiamo la nostra Terra na talijanskom jeziku nadahnuto je pročitala Maja Klarić iz 4.a razreda. Šime Radunić (6.b) pročitao je još jedan rad Nataše Jukić, pjesmu  Moja zemja nisu lupeži. Za kraj je Ana Milan iz 8.d pročitala Pjesmu o čovjeku i suncuDragutina Tadijanovića.

Poruka učeničkih čitanja je povezanost čovjeka i prirode, u nadi da će svi koji imaju vrt posaditi bar jednu trešnju te tako pomoći da Kaštelani bolje čuvaju svoj okoliš i svoju baštinu.

                                                                                                   Ella Grozdanić, 6.c

Možda Vas još zanima