Održana 32. ČAkavska večer

ČA je lipo…

Još jednom je cijeli tim OŠ Bijaći pod vodstvom ravnateljice Šošić dokazao kako neće dozvoliti da ČA padne u zaborav.

32. ČAkavska večer ČA su lipi koluri i profumi cvića, vrtli, vinogradi, cile prirode i arije oko nas održana je 1. lipnja 2023. u OŠ Bijaći u Kaštel Novom u kojoj su se okupili brojni uzvanici. Više od tri desetljeća najstarija školska manifestacija u Republici Hrvatskoj održava se u čast Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, i okuplja zaljubljenike u čakavsku ‘rič’.

Projekt i potprojekti

Nazočne je pozdravila ravnateljica prof. Jadranka Šošić na čiju je inicijativu započelo dugogodišnje ustrajno očuvanje čakavice. Ravnateljica i cijeli tim OŠ Bijaći ponosni su na tradicionalni projekt koji se vremenom proširio te obuhvaća potprojekte, kao što su prošlogodišnji 8. Međunarodni literarni, recitatorski i likovni natječaj ČA u versin, riči i pinelu te 11. mobilna manifestacija Dica i ČAkavica za čije domaćinstvo vlada interes odgojno-obrazovnih ustanova, a 11. susret se održao 26. svibnja 2023. u Bolu na otoku Braču u organizaciji OŠ Bol.

U sklopu programskih aktivnosti 32. ČAkavske večeri održane su i ČAkavske radionice te ČAkavski kviz. Svake godine čakavske aktivnosti okupljaju sve veći broj sudionika od vrtića do osnovnih i srednjih škola, a mnogi su inspirirani ovim primjerom. Sve što bijaćki tim radi napravljeno je srcem i dušom, što je ravnateljica spomenula u pozdravnom govoru. U nastojanju da se očuva čakavica OŠ Bijaći pomažu brojne poznate osobe s estrade, književnici, glumci i pjevači kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela, izdavačke kuće: Školska knjigaProfil i Alfa te mnogobrojni prijatelji OŠ Bijaći.

Vjerni pratitelji

Među brojnim uzvanicima, predstavnicima institucija i ustanova bili su doc. dr. sc. Meri Maretić, savjetnica za kulturu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlade Matas, viši savjetnik za ravnatelje te prof. Mate Barun, predstavnik Grada Kaštela i član Školskog odbora OŠ Bijaći. Gosti su uputili čestitke organizatorima uz želje da i dalje uspješno traju te da, kao i do sada, budu poticajan primjer i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Posebnim riječima obratila se predstavnica Splitsko-dalmatinske županije Meri Maretić istaknuvši kako je ova inicijativa njegovanja čakavice koja je postala tradicija i brend, divna i iznimna na čemu je čestitala ravnateljici i cijelom timu OŠ Bijaći.

Lucija Carev, bijaćka učiteljica hrvatskoga jezika, uspješno je vodila dvosatni svečani program koji je započeo Electric A Capella nastupom Bijaćkih meštrovica (Mirjana Dražin, Marina Grgin, Natalia Burazin, Dijana Šunjerga i Ivana Peran). Zanimljivo je zvučala izvedba pjesama u kombinaciji elektroničke glazbe i klape učiteljica OŠ Bijaći u pratnji maestra Ivana Cinottija, gitarista Ante Cinottija i bubnjara Jadrana Dučića.

Najbolje od natječaja

Potom je prikazana snimka skupnog nastupa djece (Tin Batoš, Marija Barbara Božiković, Tomas Lučić, Cvita Makjanić i Nina Petrovac) iz Dječjeg vrtića Jelsa PO Svirče koji su izveli Levondu Katarine Makjanić, a pod mentorstvom Slavice Vidošević. Gosti su razgledali izložbu nagrađenih radova u 8. Međunarodnom literarnom, recitatorskom i likovnom natječaju ČA u versin, riči i pinelu koja je bila postavljena u predvorju škole. Tijekom programa nazočnima je prikazana i prezentacija likovnih radova nagrađenih i pohvaljenih sudionika koju su izradili Ante Bagarić, učitelj informatike, i Ivanica Debak Banović, učiteljica hrvatskog jezika.

Nastupili su i nagrađeni recitatori koji su sudjelovali u 8. Međunarodnom literarnom, recitatorskom i likovnom natječaju ČA u versin, riči i pinelu.

Mihaela Buble, Aleera Pavković, Domagoj Popović i Mihael Svirać iz Dječjeg vrtića Trogir, PO Vrabac recitirali su pjesmu Čet’ri stađuna jedne mendule Ivane Lučin (mentorice Anita Alić, Anita Čarija i Ivana Lučin). Leona Perhat iz DV Marjan, PO Kekec iz Splita izvela je pjesmu Trišnje svoje mentorice Verice Buškulić.

Maris Restović, drugašica iz OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice (mentorica Jadranka Kovačević), izvela je pjesmu Isti čača Nađana Dumanića. Četvrtašica Maja Klarić iz OŠ Bijaći recitirala je pjesmu More svoje učiteljice Ivane Lukas Bartulović. Iz OŠ Antuna Gustava Matoša iz Zagreba je u pratnji mentorice Vjere Mrvelj došla prvonagrađena recitatorica Hana Samardžić koja je recitirala pjesmu Ive Jakovljevića U slavu bobu.

U ime nagrađenih i pohvaljenih učenika literata, lanjskih maturanata Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku iz Splita nastupio je njihov mentor, čakavski pjesnik Nađan Dumanić koji je pročitao pjesmu Zaudobljena livadna pisma Mije Radića te pjesmu Marina Kružičevića Prosa Vonj primalića.

Likovni motiv ovogodišnje ČAkavske večeri nagrađeni je rad osmaša Antonija Prološčića iz OŠ Dugopolje kojemu je uručena zahvalnica za sudjelovanje u realizaciji 32. ČAkavske večeri.

Naša dica, naši gosti

U središnjem dijelu večeri školska dramska skupina Dračice izvela je dramolet Tašel na duši diteta autorice Nataše Jukić koji su režirale Sandra Špika i Marina Pažanin, a glazbu skladao Ivan Cinotti. Za scenografiju su zaslužni Anamarija Bašić, Benita Vladušić, Ante Bogić i Nenad Pera. U dramoletu koji govori o razlici života nekad i sada i u kojem se postavlja pitanje koliko smo spremni vlastiti identitet i tradiciju olako zamijeniti uvezenim vrijednostima, nastupili su Stipe Bartulović, Helena Deković, Jakov Lemo, Franka Matković, Lovre Rođaković, Stipe Šimera, Lucija Veljača i Anđela Vujević.

Scenskom igrom Pitan se…u izvedbi Stipe Bartulovića i Maje Klarić predstavljen je dio književnog rada učiteljice Ivane Lukas Bartulović čiju je pjesmu Prstac kojom je kao osnovnoškolka pobijedila na LiDraNu, izveo njezin sin Stipe Bartulović.

Posjetitelji su uživali u ulomcima iz kazališne predstave Roko i Cicibela prema tekstu Miljenka Smoje, a u sjajnoj izvedbi glumice splitskog HNK-a Monike Vuco Carev i Ivana Baranovića, glumca Kazališne družine Ritam igre.

Program je svojim nadahnutim nastupom uveličao pjevač Nenad Vetma koji je domaćinima zahvalio na pozivu i čestitao na ustrajnosti u čuvanju čakavice, a publika je uživala u njegovim izvrsnim novim i starim hitovima pjevajući s njim.

Još jednom je cijeli tim OŠ Bijaći pod vodstvom ravnateljice Šošić dokazao kako neće dozvoliti da ČA padne u zaborav. Nove ideje i pripreme za 33. ČAkavsku večer odavno su krenule…

Pripremile: Petra Prnjak, 7.c

Možda Vas još zanima