Erasmus + projekt Održivi razvoj

Uspostavimo ravnotežu

U okviru Erasmus+ projekta European Schools for Sustainable Development u 2023. godini posjetili smo Italiju i Mađarsku gdje je u srpnju održana i završna mobilnost.

Tim naše škole, predvođen ravnateljicom Jadrankom Šošić i učiteljem Petrom Perićem te učenicima 8.c razreda Lucijom Dražin, Karmelom Lukas Rušnov, Ivanom Bepom Buljubašićem i Josipom Bučevićem, sudjelovao je u projektnoj mobilnosti Održivi gradovi i zajednice u gradu Castel di Sangro u Italiji od 26. do 31. ožujka 2023.

Putovanje se odužilo zbog neispravnosti zrakoplova pa smo sa zakašnjenjem sletjeli u Rim odakle smo se vozili dva sata do našeg odredišta. U pet prekrasnih dana u središtu Apeninskog poluotoka, podno planina doživjeli smo i sunce i snijeg. Upoznali smo se s funkcioniranjem umreženog  školskog sustava od jaslica do srednje škole, obilazili kulturno-povijesne spomenike i galerije. Timski smo sudjelovali u brojnim radionicama te se družili. Vrhunac petodnevnog rada bila je izrada maketa održivog grada uz izlaganje o njegovoj funkcionalnosti. Kreativnost i dobre ideje ponovno su došle do izražaja. Pokazane su i digitalne vještine. Učenici i učitelji  upoznali su se s prirodnom baštinom kao resursom razvoja Castel di Sangra. Jedan dan boravili smo u  nacionalnom parku i učili kako se povezati s prirodom kroz timsku igru i nadmetanje u tradicijskim igrama. Nakratko smo čak zaboravili i na mobitele! Šetali smo se uz rijeku i upoznali s tradicijom održivog ribarstva.

Bilo je to jedno nezaboravno druženje nakon kojega su pale i suze prilikom rastanka od naših ljubaznih domaćina.

                                           Karmela Lukas Rušnov, 8.c  (šk. god. 2022./2023.)

Možda Vas još zanima