Hripavac – kukurikavac

Hripavac, kukurikavac ili magareći kašalj zarazna je bolest koja obuhvaća pluća i dišne putove. Broj zaraženih stalno je u porastu, a najviše su ugrožena dojenčad i mala djeca.

Nova stara bolest

Nakon korona virusa, Hrvatsku je zahvatila nova epidemija, epidemija hripavaca koji se još naziva kukurikavac ili magareći kašalj. Bolest je to koja je trebala biti davno zaboravljena, ali nije.  Zbog niske procijepljenosti bolest se ponovno pojavila. Karakteriziraju je napadaji kašlja koji obično završavaju hripavim, kreštavim udahom. Simptomi su slični prehladi: curenje iz nosa, kihanje, kašalj i povišena temperatura. Ponekad može doći i do težih respiratornih komplikacija, a rijetko i do smrtnog ishoda.

Najviše obolijevaju školarci

Najteži simptomi infekcije javljaju se kod djece mlađe od jedne godine koja nisu cijepljena ili kod djece s oslabljenim imunitetom. Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti do sredine prosinca 2023. godine prijavljeno je preko 3000 osoba oboljelih od hripavca. Najveći je broj zabilježen u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od ukupnog broja oboljelih oko 45 % ih je u dobi od 10 do 14 godina. Oboljela osoba najviše je zarazna prva dva tjedna tako je i preporuka školskih liječnika da djeca ne idu na nastavu. Odrasli imaju blaže simptome kao što je produljen kašalj bez „magarećeg zvuka” pri udisaju.

Učinkovitost cjepiva

Nakon prvog cijepljenja potrebno je docjepljivanje. Cjepivo protiv hripavca provodi se prema obaveznom kalendaru cijepljenja tri puta u prvih šest mjeseci djetetova života, kada dijete napuni godinu dana i u petoj godini. Veći je postotak djece koja su cijepljena samo prvim cjepivom. Cjepivo protiv hripavca postoji više desetaka godina i njegova učinkovitost je provjerena. Da je procijepljenost bolja, bolest bi bila blaža i prošla bi nezamijećeno. 

Apel roditeljima: Cijepite svoju djecu!

U 21. st. zbog slabe procijepljenosti mogu se javiti i druge zarazne bolesti, poput dječje paralize i tetanusa. Učinkovita i sigurna prevencija hripavca je redovito cijepljenje odgovarajućim cjepivima kod izabranog pedijatra, školskog ili obiteljskog liječnika. Roditelji trebaju redovito cijepiti svoju djecu te slušati preporuku liječnika, epidemiologa i pedijatara.

Elena Ćudina, 7.a

Možda Vas još zanima