Osvrt na pročitanu lektiru

Milena Mandić: Pokajnik

Pokajnik je roman prvijenac autorice naših prostora, Kaštelanke Milene Mandić objavljen 2014. godine. Donosi nam priču dvojice mladića koji su vodili potpuno različite živote, a ipak su imali nešto zajedničko, potrebu biti prihvaćeni i voljeni od drugih. Radnja je smještena u malo selo dalmatinske zagore 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, a ispripovijedana je u 1. osobi od strane jednog od mladića, Ivana.

Na početku Ivan nas upoznaje sa svojim sadašnjim životom: ima zaručnicu Tamaru, oboje dolaze iz dobrostojećih obitelji i imaju završene fakultete te planiraju zajedničku budućnost. No, svake nedjelje poslijepodne Ivan nekuda odlazi, što je naravno i njegova zaručnica primijetila te je došlo vrijeme da ju konačno i s tim dijelom svoga života upozna. Mnogo puta je već pitala, a Ivan je izbjegavao odgovor. Tako se klupko počne odmotavati te Tamara saznaje za Duju čija je nesretna sudbina dovela ga u selo gdje je živio Ivan, tad razmažen i bahat jedinac iz imućne obitelji koji je to itekako koristio želeći neprestano biti u prvom planu. Naravno da je skromni i radišni Duje bio suvišan u njegovom životu, posebice kad ga je vlastiti otac neprestano uspoređivao s njim. Otad kreće serija pakosti kako naštetiti Duji, ražalostiti ga i osramotiti što nije bilo nimalo teško budući da ovaj nije nikad uzvraćao, a kulminira preotimanjem jedine ljubavi. Ne uspijevajući se nositi s tim, Duje odlazi u rat i pogiba. Tek tad Ivan shvaća svoje pogreške, ali nažalost prekasno.

Tema djela je svevremenska, prisutna i u životima današnjih mladih. Možda su se ruganja, ismijavanja i isključivanja iz društva preselila s livada i ulica na društvene mreže, ali su i dalje tu. Ova lektira nam govori da se vrijeme ne može vratiti i da trebamo razmišljati o posljedicama svojih postupaka jer možda bude prekasno za ispravak eventualnih pogrešaka. Vrijeme ne čeka nikoga, a život rijetko pruža drugu šansu, zato je važno iskoristiti svaki trenutak.

Ante Čagalj, 8.d

Možda Vas još zanima