U Hrvatskom Saboru

U Hrvatskom saboru – čuvaru hrvatske državnosti

 

Naši predstavnici

Tim naše škole u sastavu nositelja Roka Perice (8.c), Ivana Marina (7.c) i Vinke Pere (6.b) te zamjena Ivane Stojan (8.c), Luke Eleza (7.a) i Ane Josipe Bikić (6.c) u pratnji ravnateljice Jadranke Šošić i svog mentora učitelja Petra Perića sudjelovao je u posjetu Hrvatskom saboru 2. lipnja 2015. godine.

U kviz natjecanju „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ naši su učenici osvojili treće mjesto (sudjelovala su 504 učenika iz 84 osnovne škole. Kviz-pitanja proizišla su iz nastavnoga plana i programa povijesti za uzrast šestog, sedmog i osmog razreda uključujući odgojno-obrazovne ishode kurikuluma građanskoga odgoja i obrazovanja. Pitanja su se odnosila na provjeru znanja iz povijesti Hrvatskoga sabora, ali i znanja o ustroju i načinu rada suvremenoga Sabora. Naš školski tim je osobno primio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a pozdravili su ih i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Demokracija i dijalog

Predsjednik Sabora Josip Leko se učenicima, mentorima i ravnateljima obratio prigodnim riječima. Među ostalim je rekao: „…To nije običan kviz ni nagrada. U demokraciji svi imaju mjesto i odgovornost i moramo se priviknuti da sudjeluju u kreiranju društvenog života. Vi ćete ubrzo preuzeti odgovornost za ovo društvo i zemlju te je važno da imamo u ovoj dobi natjecanje u znanju koje potiče hrabrost i odgovornost te vodi spoznaji da se dijalogom moraju tražiti rješenja u demokraciji, a dijalog znači čuti i onog s kojim se ne slažete.“

Učenica OŠ Pakoštane je u ime svih škola uputila čestitku i zahvalu predsjedniku Sabora koji je izjavio da mu je to najljepša čestitka koju je primio u 25 godina profesionalnog bavljenja politikom. Predsjednik Sabora ravnateljima je za potrebe škole uručio prijenosno računalo, zahvalnicu školi za sudjelovanje te monografiju o Hrvatskom saboru. Učenicima i mentorima su uručene zahvalnice i prigodne monografije o Hrvatskom saboru.

 

Nastavljamo dalje…

Učenici su mentoru izrazili želju ponovno sudjelovati u ovom natjecanju. Roko i Ivana nam odlaze u srednju školu, ali ćemo im sigurno naći dostojne zamjene među sadašnjim petašima.

 

Božena Bašić, 8.cSabor1

Možda Vas još zanima