BIJAĆI SU DOBRI DOMAĆINI

30 EKIPA U MISIJSKOJ DJELATNOSTI

Održana Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije i Hvarske biskupije

Pozdravni govori

Nakon pjevanja državne himne u izvedbi Nede Kovačeva, himne OŠ Bijaći U našoj školi dijete se voli te uvodne molitve učenika iz škole domaćina i voditelja programa učenika Roka Kraljevića, natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne goste pozdravila je ravnateljica Škole gospođa Jadranka Šošić koja je nazočne podsjetila da je upravo u OŠ Bijaći održana prva nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada davne 1997. godine, kada je olimpijada uvrštena u katalog školskih natjecanja.

Prigodnim riječima pozdrava učenicima su se još obratili dekan kaštelanskog dekanata don Stipan Šurlin, zamjenik gradonačelnika grada Kaštela Mili Novak, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas, voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji Nansi Ivanišević i uime Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić. Svi su uputili lijepe riječi o mladeži koja se natječe i o vjeronaučnom natjecanju poručivši im da je važno sudjelovati, ali da nije loše i pobijediti.

Djeca – misionari novog društva

Na kraju se nazočnima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrazivši ponos i radost zbog potencijala znanja i mladosti koje ima u svojoj nadbiskupiji poručivši im: „Puni ste informacija i iskustva. U vama vidim misionare novoga društva, vrednota i duhovnosti te vjerujem da s vama naša domovina ima bolju budućnost.“

Prigodni program

Pozdravni govori bili su protkani vrlo lijepo osmišljenim kulturno-duhovnim programom škole domaćina u kojemu su nastupili: „Bijaćki slavuji”, VIS „Anđeli”, „Bijaćke meštrovice”, dječji zbor „Zvuci Bijaća” pod vodstvom vjeroučitelja Marija Žuvele i dramska sekcija škole s igrokazom „Ode Stipe u misije”.

Početak natjecanja

Uslijedilo je kratko predstavljanje svih ekipa. Član nadbiskupijskog povjerenstva za provođenje natjecanja Mario Radunić pozdravio je sve nazočne te učenicima predstavio program i pravila natjecanja. Natjecanje se odvijalo u tri kruga: pisani test, tombola i Isusov mili-junak.

 

Završivši pisanje testova vjeroučenici su se okrijepili sendvičima, pizzama i sokovima te u pratnji nekoliko domaćih nastavnika pošli u crkvu Sv. Majke Terezije na Resniku. Igra „tombola”, u kojoj su sudjelovale istodobno sve ekipe, pokazala je dobru pripremljenost učenika i osnovnih i srednjih škola. Većina je svoju karticu tombole, koja je mogla donijeti maksimalno 20 bodova, popunila vrlo uspješno.

U završnoj igri – „Tko želi biti Isusov mili-junak?” – sudjelovalo je pet najuspješnijih ekipa. Nakon čak šest i pol sati zabavnoga, kulturnoga i natjecateljskoga programa konačno su bile poznate pobjedničke ekipe i konačne ljestvice poretka.

A pobjednici su….

Prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Sućidar s 99,25 bodova pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića,. Drugo mjesto osvojila je OŠ Zmijavci iz Zmijavaca (90,50 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Bagarić i treće mjesto OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića (73 boda) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Biliškov.

Na srednjoškolskom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (99,75 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Gelo. Drugo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita (90,25 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja don Mate Brečića i treće mjesto V. gimnazija „Vladimir Nazor” iz Splita (80,25 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja Ante Majića.

Zahvala svima koji su sudjelovali

Svim sudionicima natjecanja, a na poseban način domaćinima riječi zahvale a pobjednicima čestitke uputio je mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije koji je podijelio i prigodne zahvalnice.

 

Anamarija Budiša, 7.a

Možda Vas još zanima