Terenska nastava – DUG PUT DO ŠKOLE MIRA

U sklopu organizacijskog programa Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva branitelja, osmaši naše škole boravili su u Vukovaru od 26. do 28. veljače 2017. godine gdje nam je domaćin bila javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Javna ustanova povezuje sve memorijalne objekte u Vukovaru: spomenik na Trgu žrtava Ovčare, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata na Ovčari, Spomen-dom Ovčara, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, hangar „Velepromet“, Dom ratnika Lužac, Križ na Lušcu, Središnji križ, spomen-obilježje „Bogdanovci“, spomen-obilježje „Kukuruzni put“, spomen-obilježje „Sotin-Skendra“, spomenik „12 redarstvenika“, spomen-obilježje masovne grobnice „Nova ulica“, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Većinu njih naši su učenici posjetili i upoznali se s njihovom pričom.

U pratnji razrednica  Ane Gotovac, Danice Ćubić, Katarine Cvitković i Dragice Đapić te učitelja povijesti Sebastijana Troskota i Petra Perića učenici su nakon zanimljivog i veselog putovanja stigli u Vukovar. Tijekom putovanja mogli su se upoznati s dijelom geografskih obilježja naše Domovine. Smjestili smo se u novouređeni hostel u sklopu bivše vojarne.

Prvi radni dan

Prvog radnog dana učenici su imali dva predavanja o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar uz zanimljive prezentacije. Osim upoznavanja sa sadržajima izvanučioničke nastave povijesti – Postanak i razvoj samostalne Hrvatske, učenici su imali prilike upoznati se s postavom suvremenog Muzeja Vučedolske kulture i povijesnom jezgrom grada Vukovara. Nakon slobodnog vremena, učenici su navečer u pratnji učitelja imali i organiziranu disko večer.

Ključna mjesta otpora

Nakon što su učenici „odspavali“ drugu večer pod „budnim“ očima svojih učiteljica i učitelja, drugog radnog dana su se upoznali s kulturno-povijesnom baštinom istočne Slavonije i Srijema te su posjetili i razgledali postav Muzeja grada Vukovara u dvorcu Eltz, a zatim mjesta koja su simbolizirala otpor, prkos, ponos i moral u Domovinskom ratu poput Trpinjske ceste, Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Ovčaru, vodotoranj. Uslijedilo je razgledavanje vojarne te vojne tehnike i opreme korištene za vrijeme trajanja bitke za Vukovar i uopće u Domovinskom ratu. Posebnu pažnju učenicima je privuklo korisno predavanje o minsko-eksplozivnim sredstvima i posljedicama ranjavanja. Učenici su imali priliku  vidjeti rekonstrukciju srbijanskih koncentracijskih logora.

 

Održano kviz natjecanje

Nakon ručka, uputili smo se u rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke gdje je organizirana Škola mira te je nakon vrlo važnog izlaganja o važnosti mira i žrtvovanju za mir uz poticanje na razvoj nacionalnog identiteta, održano kviz natjecanje o sadržajima o kojima su učenici učili prethodna dva dana.

Predstavnici naše škole Josip Čavka i Ivan Sakal osvojili su drugo mjesto uz neprestano energično bodrenje naših navijača.

Potom smo se uputili i sretno stigli u Kaštela uz velike dojmove, ojačan ponos i dodatno osvještene vrijednosti koje nam je ostavio Domovinski rat i njegov simbol – Vukovar.

 

mr.sc. Petar Perić

 

PONOSNA I TUŽNA DVADESETŠESTA GODIŠNJICA OBILJEŽAVANJA SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA I ŠKABRNJE

 I ove godine tradicionalno smo obilježili sjećanje na pad Vukovara i Škabrnje 18. studenog 1991. godine te na sve nevine žrtve koje su uslijedile nakon okupacije tih hrvatskih mjesta.

Vukovar je postao simbol otpora malog naroda velikog srca koji se borio za svoju slobodu i neovisnost. Uz podršku aktiva učitelja povijesti, a u aranžmanu učenika 8. d razreda uređen je prigodni pano u predvorju škole. Pri tome se posebno istaknuo učenik Ivan Kovač koji je svojom vještinom te sa srcem izradio model vukovarskog vodotornja.

U petak navečer, učenici 5.a, 6.b, 6.d i 8.d razreda su uz pratnju svojih razrednica i razrednika zapalili svijeće u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom. Time smo se pridružili akciji I u mom gradu Vukovar svijetli. Ponosni smo što novi naraštaji nastavljaju gajiti svjetlo sjećanja u svojim srcima za sve žrtve u pravednom Domovinskom ratu.

 

Klara Periša, 8.d

Ispred prigodnog panoa
Ispred spomenika žrtvama Domovinskog rata
Josip Čavka i Ivan Sakal
Krećemoooo

Možda Vas još zanima