Dica i ČAkavica idu dalje

U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu 17. svibnja 2017. održan je 7. susret djece i učenika čakavaca Dica i ČAkavica.

U ime organizatora nazočne je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu ravnateljica DV Radost  iz Splita dr. sc. Endica Radić Hozo i koordinatorica odgojiteljica Zvjezdana Čagalj.

Idejna začetnica ovog, sada već tradicionalnog projekta, prof. Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći, zahvalila je domaćinima na organizaciji i podsjetila na važnost očuvanja čakavice što je temeljni cilj ove manifestacije. Iskazala je svoje zadovoljstvo brojnošću malih sudionika.

Brojni sudionici

Ove godine predstavili su se mali čakavci, učenici iz splitskih, kaštelanskih i trogirskih škola te dječji vrtići iz Splita, Solina, Vranjica i Kaštela – više od 90 djece i 21 mentor.

Našu su školu predstavile recitatorice iz 2. d razreda  Ana Milan, Ana Djirlić, Marija Krajina, Nikolina Čajić, Andrea Teklić, Petra Vrgoč i Cvita Benutić te Bijaćki slavuji (Petra Lovrić, Ivana Marinović, Sara Šimig, Lucija Barač i Josip Cinotti). Zajedno su izveli pjesmu Jubavi triba nan dat koju je napisala njihova učiteljica Ivana Lukas Bartulović, a uglazbio Ivan Cinotti, profesor glazbene kulture.

Važnost manifestacije

Manifestaciju su svojim nastupom uveličali i gosti: operna pjevačica Jelena Pletikosa i Borna Erceg koji ju je pratio na pianu, mlada pjevačica Emma Uvalić, saksofonist Vice Pavlov i klapa Šušur. Day Antunović i Marijan Grbavac čitali su izabrane pjesme čakavskih pjesnika.

I sedmi je susret djece i učenika ČAkavaca bio praznik ČAkavice koji je pokazao da su ljepota i duh našeg najstarijeg narječja još uvijek među nama i da ga mladi prihvaćaju i vole, da su naše lipe riči i jazik još u našim domovima i srcima. Tu vrijednu baštinu koju su nam ostavili naši oci dužni smo sačuvati, njegovati i podariti novim generacijama.

 

Annabell Plazonić, 7.b

Možda Vas još zanima