ZAJEDNO MOŽEMO NAPRAVITI RAZLIKU!!!

DJECA HRVATSKE ZA DJECU AFRIKE

Škola Bijaći, poučena dobrim iskustvom, ponovno se uključila u Unicefov program Škole za Afriku

Ovu godinu prikupljala su se sredstva za školovanje djece u Burkini Faso. Veselio nas je entuzijazam s kojim su učenici cijele škole sudjelovali u realizaciji projekta. Jednako je fascinantna kreativnost djece, kao i poduzetnički duh i  razmišljanja adolescenata.

Crtali smo, izrađivali i „otkrivali“ Afriku

Kao najprivlačniji motiv oslikavanja, djeca su odabrala afričke maske. Pritom su osobito vrijedni bili učenici 1.b razreda koji su se sa svojom učiteljicom Katjom Bašić i asistenticom Jukić „okušali“ i u izrada glazbala, kao i izvedbom plesnih koraka. Kreativni su bili i trećaši koji su uz maske, afričkim motivima oslikavali i štapove od trske te izrađivali nakit. Nakit su izrađivali i učenici 4.a razreda koji su u glinamolu oblikovali afričke maske, crnkinju, crni kontinent i sve ono što ih je inspiriralo tijekom proučavanja ovog zanimljivog kontinenta.

Drugi zanimljivi motiv oslikavanja bile su afričke životinje koje su s jednakim žarom oslikavali i trećaši i četvrtaši i s ponosom ih izlagali na panoima. Poruke prijateljstva „uokvirene“ afričkim motivima resile su učionicu 4.d razreda. Snažne poruke „u središtu“ slike odražavale su ljepotu spoznate različitosti i osviještenost djece o potrebi zauzimanja za pravo svakog djeteta na dom, obitelj, zdravstvenu skrb, školovanje, zdravu hranu, pitku vodu, sretno djetinjstvo, miran i siguran život.

Učenici 4.b razreda su „otkrivali“ Afriku istražujući floru i faunu, geografska obilježja te ostale  ljepote i  zanimljivosti afričkog kontinenta. Naučeno su izradom plakata prezentirali povodom obilježavanja Dana Afrike. Učenici šestih razreda učili su o geografskog obilježja, ali osvrnuli su se i na breme nerazvijenosti i probleme stanovništva Crne Afrike. Učitelji geografije su se i ove, kao i prethodnih godina, pokazali kao izvrsni suradnici u realizaciji projekta.

Petaši su studiozno pristupili otkrivanju razlika vezanim uz izgled škole i uvjete školovanja djece u Sudanu, Kambodži, Zambiji, Pakistanu, Ruandi, Nepalu, Malaviju… Svoje spoznaje su izrazili tehnikom crtanja i pisanja sudjelovanjem u radionici Po čemu se moja škola razlikuje od tvoje?.

Kuna po kuna – nova školska klupa

Tijekom cijele godine, učenici su prikupljali novac u svoje razredne blagajne i radovali se novoj klupi, školskom priboru, lopti… koju će priskrbiti svojim „dalekim prijateljima“. Pritom  se 7.d pokazao vrlo poduzetnim skupivši više od 1 000 kn. Ništa manje uspješni nisu bili ni učenici 6.a koji su prikupili 900 kn. Ukupnom iznosu pridodana su i sredstva prikupljena na prodajnoj izložbi učeničkih radova, pri čemu su pomagali školski volonteri. Iznos od 7020,00 kn zajednički je dar unaprjeđenju života djece iz Burkine Faso. Više od doniranog je svijest i iskustvo djece Bijaća da pomaganje potrebnima i odricanje u ime drugoga umnaža radost življenja, i briše razlike među nama.

Rajka Šore, psihologinja

Možda Vas još zanima