Slijedimo li slijepo trendove?

Fidget spinner ludilo!

Koliko puta vam se dogodilo da ste jednostavno morali nešto imati zato što to imaju „svi ostali“ ne pitajući se koja mu je svrha? Jeste li i vi jedni od onih koji slijepo slijede nametnute trendove bojeći se izraziti eventualno neslaganje? Koliki utjecaj trendovi imaju uvjerili smo se prošle godine na primjeru, sreća kratkotrajne, pošasti među nama mladima.

Brza prolaznost trendova

Fidget spinner, na hrvatskom nervozni pauk, igračka je koju je izumila Catherine Hettinger 1993 godine. Posebnu popularnost stekao je u travnju 2017. godine. Igračka je reklamirana kao pomoć ljudima koji imaju problema s fokusiranjem ili psihološkim stresom. Postoje tvrdnje da se spinner može upotrijebiti za smirivanje ljudi koji pate od anksioznosti i drugih neuroloških bolesti i poremećaja poput autizma. Međutim, za to nema nikakvih znanstvenih dokaza.

Nervozni pauk u školi

Nije prošlo puno vremena, a nervozni pauk je zasjeo i u školske klupe u svom šarenilu svojih boja i oblika. Neke škole su zabranile spinnere zato što je ometao učenike u nastavnom procesu. Zanimljivo je kako je razlog zabrane upravo suprotan od njegove prvotne reklame. Dobro informirana današnja mladež brzo je stala u obranu svoje omiljene igračke pravdajući se kako ih ona smiruje i pomaže im u učenju. Tako je nervozni pauk nezasluženo postao čestom temom preprike učitelja i učenika.

Izrazite svoje mišljenje

Tijekom lipnja i srpnja kupnja spinnera znatno se povećala, a već u sljedećem mjesecu drastično pala Kraj školske godine potvrdio je još jednom kako ono popularno danas, već sutra postaje zastarjelo. Ovaj put je bilo riječ o nečemu cjenovno dostupno većini pa podjele i ruganja među mladima i nije pretjerano bilo. No, ipak sljedeći put zapitajte se koja je svrha onog nametnutog. Ne bojte se izdvojiti iz mase i izraziti slobodno svoje mišljenje! Možda ćete biti krivo gledani, ali, vjerujte mi, dobro ćete se osjećati sami sa sobom, a to je, na kraju, i najvažnije, zar ne?

 

Lucia Pera, 6.b

Možda Vas još zanima