170 godina kontinuiranog školstva u Donjim Kaštelima

Obrazovanje – zlatni ključ slobode

Naš zavičaj može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom školstva. Kako je to izgledalo od samih početaka do danas?

U Kaštelima prve poduke u opismenjavanju pojavljuju se za vrijeme prve austrijske uprave (1797.-1805.). Bile su to vrlo rijetke i privatne poduke, a učitelji su većinom bili seoski župnici koji su poučavali u župnim stanovima.

Pojava prvih javnih škola

Prve općinske javne pučke škole osnivaju se dolaskom francuske vlasti u Dalmaciju, 1806. godine. Tako je i u Kaštel Novom škola započela s radom 1806. godine, a djelovala je u župnoj kući. Polaznike je podučavao župnik Mate Šantić (1781.-1858.). Ta prva javna muška škola bila je mala i neugledna, a djelovala je povremeno. Uz čitanje, pisanje, računanje, učio se i vjerski katekizam te talijanski jezik.

Prva stalna općinska pučka škola u Kaštel Novom, koja do danas nije prestala s radom, otvorena je 1847. godine. Bila je smještena u kući obitelji Ivanac na Brcu, središnjem gradskom trgu. Škola je tada brojila 102 učenika, a pohađala su je djeca iz Kaštel Novog, Starog i Štafilića. Ravnatelj je bio Mate Pirak, župnik u Kaštel Starom. Dječacima je nastavu držao učitelj Ante Damjanović, a djevojčice je podučavala učiteljica Dujma Lozić, udata Vuletin.

Sedamdesetih godina 19.stoljeća u Kaštelima je bilo pet muških škola i to u: Sućurcu, Gomilici, Kambelovcu, Lukšiću i Novom, a samo jedna škola za djevojčice i to u Kaštel Novom. Školske godine 1869./70. muška i ženska škola u Kaštel Novom prednjače brojem djece u Dalmaciji, 53 učenika i 72 učenice.

Gradnja nove školske zgrade

Početkom dvadesetog stoljeća školstvo Kaštela doživljava niz velikih promjena, a među važnijim događajima je odluka Općinskog vijeća 8. travnja 1908. godine o gradnji nove školske zgrade u slavu 60. obljetnice dolaska na prijestolje cara Franje Josipa. Novosagrađena školska zgrada u Kaštel Novom svečano je otvorena 2. listopada 1911. godine. Tako je Kaštel Novi dobio prelijepu, impresivnu te, u dnevnom tisku okarakteriziranu, modernu zgradu.

U vrijeme Prvog svjetskog rata škola je radila neredovito. Djeca su često  izostajala s nastave, a povremeno i učitelji. 1920. godine škola je podijeljena na Mušku i Žensku pučku školu. Na zapadnoj strani zgrade bila je smještena Muška pučka škola, a na istočnoj Ženska pučka škola. Kako su upravitelji bili žena i muškarac, u zgradi su osim učionica bile predviđene dvije prostorije za ravnatelje. Jedinstvena uprava za obje škole s muškim upraviteljem imenovana je 1938. godine.

 

Talijanizacija škole

Dolaskom talijanskih, fašističkih snaga u Kaštela škola ponovno ne radi redovito. U školskoj godini 1941./1942. Talijani dovode i svoje učitelje te se u školi provodi talijanizacija. Prije početka nastave djeca su se morala postrojiti u školskom dvorištu odakle bi ih učitelji „vojničkim metodama“ uvodili u razrede.

Nakon oslobođenja Kaštela obnavlja se nastava s domaćim učiteljima na hrvatskom jeziku, a nastava je počela 5. prosinca 1944. godine.

Početci osmogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja

  1. godine odlukom Ministarstva prosvjete u Kaštel Novom je osnovana prva sedmogodišnja škola u Kaštelima koja od tada nosi ime Ante Beretin prema narodnom heroju koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Godine 1956. škola postaje osmogodišnja, a zanimljivo je da već tada škola broji 800 učenika podijeljenih u 22 razredna odjela i 30 nastavnika.

U listopadu 1991. godine škola mijenja ime Ante Beretin  u Bijaći, te je nakon provedene formalno pravne procedure svečanost preimenovanja održana u ožujku 1992. godine povodom Dana grada.

Nakon 103 godine, u travnju 2014. godine, napustili smo velebnu školsku zgradu smještenu uz more. Dala je veliki doprinos školovanju niza generacija, proživjela je i nadživjela brojne povijesne bure 20. -og stoljeća, razne političke sustave, dva svjetska kao i Domovinski rat te nas ponosno uvela u 21. stoljeće. Učenici i djelatnici OŠ Bijaći skupa sa  ravnateljicom Jadrankom Šošić, prof., nastavljaju s vrijednim radom i zalaganjem u novoj, reprezentativnoj, modernoj školskoj zgradi, na adresi Vodovodna ulica 2., dostojnoj nastavka 170 godina kontinuiranog školstva u Donjim Kaštelima.

 

Marijana Eterović Faraunić, prof.

Možda Vas još zanima