Posjet školama u Sofiji u kojima se uči hrvatski jezik

Ravnateljica naše škole boravila je u Sofiji povodom Međunarodnog simpozija ravnatelja škola

Posebno mi je drago što sam kao ravnateljica OŠ Bijaći, a posredstvom predstavnice Hrvata iz Bugarske – ljubazne gospođe Hristine Jankove, predsjednice „Kulturno – prosvjetnog društva Hrvata u Bugarskoj“ uz predsjednika Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicu Mihaljevića, ravnatelja zagrebačke Osnovne škole dr. Ante Starčevića, posjetila i škole u Sofiji u kojima se uči hrvatski jezik.

Srdačna dobrodošlica

U 102 OU „Panajot Volov“ dočekale su nas dvije lijepe djevojčice odjevene u tradicionalnu bugarsku nošnju s ukusnim toplim kruhom i soli zaželjevši nam tako srdačnu dobrodošlicu uz direktoricu gospođu Rumanu Zdravkovu – Kolevu i zamjenicu ravnateljice gospođu Sabku Popovu  i predstavnike učitelja.

Pozdravom  – dobar dan – razveselili su nas i prvašići OU „Panajot Volov“ koji su nedavno počeli učiti hrvatski jezik i koji se vesele mogućem posjetu Zagrebu za kojega znaju da je glavni grad Republike Hrvatske.

Dobrodošlica naših bugarskih prijatelja nastavila se i tijekom posjeta 3. SU „Marin Drinov“ gdje nas je dočekao simpatični direktor, gospodin Oleg Mihajlov sa zamjenicom gospođom Ninom Ivanovom i učiteljima, a u kabinetu hrvatskog jezika susreli smo se i s gospodinom Trifonom Pavlovom, predsjednikom građanske udruge „Biskup Josip Štrosmajer“. Bilo nam je zadovoljstvo čuti da u ovoj školi ima više od 100 učenika koji već nekoliko godina uče hrvatski jezik te da je naš biskup Josip Juraj Strossmayer toliko poštovan u Bugarskoj kojoj je bio jedan od značajnijih donatora.

 

Hrvatski jezik kao izborni predmet

Upoznali smo i gospođu Kaneliju Spasenčovu Kostovu, direktoricu 171 OU „Stoil Popov“ iz Novog Iskara i njezinu zamjenicu gospođu Mariju Pavlovu Božilovu koje žele u svoju školu uskoro uvesti učenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta te posjetiti Hrvatsku kako bismo razmijenili i obogatili međusobna iskustva u odgoju i obrazovanju djece.

Značaj našem posjetu dala je i gospođa Veselka Petkova, zamjenica gradonačelnika distrikta „Novi Iskar“ koja nas je pozdravila u ime gradske uprave, kao i ljubazna gospođa Ljudmila Ivanova, direktorica Kulturnog centra „Otets Paisii“ – gr. Novi Iskar – 1936“ koja nam je s gospođom Hristinom Jankovom bila domaćin u dvodnevnom obilasku, a poslovna žena gospođa Venka Vasileva je iskazala volju za daljnjim sudjelovanjem u zajedničkim aktivnostima predstavnika Bugarske i Hrvatske.

 

Gradimo most prijateljstva

Iz Sofije i Bugarske otišli smo puni dojmova o ljubaznosti domaćina i uz – do viđenja – uvjereni  da ćemo uskoro nastaviti suradnju i u Hrvatskoj i Bugarskoj putevima koje je utkao hrvatski biskup Josip Juraj Strossmayer, a koje tako predano i s puno ljubavi održava glavna urednica časopisa Hrvatska riječ i članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske – draga gospođa Hristina Jankova gradeći mostove prijateljstva među državama i narodima.

 

 

                                                               Jadranka Šošić, prof.

ravnateljica Osnovne škole Bijaći, Kaštel Novi

Kolege u zbornici
Ravnateljica pokazuje Kaštela
Srdačna dobrodošlica
U razredu

 

Možda Vas još zanima