SVE VEĆI BROJ HRVATA NAPUŠTA SVOJU DOMOVINU!

GUBIMO LI IDENTITET?

Porazni statistički podaci govore kako sve veći broj Hrvata napušta svoju domovinu u potrazi za boljim životom.  Je li riječ o bijegu ili nužnom zlu potrebnom za opstanak?

U Hrvatsku se prošle godine iz inozemstva doselilo 13 985 osoba, u inozemstvo je iselilo njih 36 436, odnosno 22 451 osoba više. Porazni su to podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskoj i unutarnjoj migraciji stanovništva objavljeni u srpnju 2017. godine. Najviše se iseljavaju mladi u dobi od 20 do 39 godina. Najveći broj doseljenika je iz Bosne i Hercegovine (31,1 %), a najviše je odseljenih iz Hrvatske otišlo u Njemačku (56,1 %). Slijede je Irska te skandinavske zemlje.

Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Što se tiče naše županije, prema navedenom istraživanju 2016. god., iselilo se oko 2200 ljudi.

I Osnovna škola Bijaći, nažalost, bilježi sve veći broj djece koja sa svojom obitelji odlaze u potragu za boljim životom. Iz naše škole prošle školske godine otišlo je desetero učenika, a u 1. polugodištu ove već njih sedmero.

Vrijeme je za drastične promjene!.

Rastužuje činjenica kako se život naših kolega mijenja iz temelja samo zbog činjenice da njihovi roditelji nemaju priliku u domovini svojoj obitelji osigurati osnovnu egzistenciju. Osim nedostatka posla razlozima odlaska navode se: nepovoljna društvena klima, loš obrazovni sustav bez budućnosti jer uzrokuje nekonkuretnost na tržištu rada te opsežna papirologija i administracija za one koji se, eventualno, odluče pokrenuti vlastiti posao. Nadajmo se kako neće proći još puno vremena dok nadležni shvate da je krajnje vrijeme za drastične promjene jer brojnim iseljavanjem polako gubimo svoj identitet kao narod.

                                                                                                                     Lucija Topić 6.b

Možda Vas još zanima