U svijetu minerala

Članovi izvannastavne grupe Nebo i zemlja posjetili su s voditeljem grupe Mineral expo – međunarodni sajam poludragog i dragog kamenja koji se održao u Splitu 7. i 8. travnja 2018. godine…

 

Učenici su se mogli upoznati s osnovama mineralogije i paleontologije na sajmu gdje su sudjelovali brojni izlagači iz zemlje i inozemstva. Na sajmu smo se družili s gospodinom Ivicom Svilanom, našim Kaštelaninom koji je darovao dio minerala pronađenih i sakupljenih u svojim brojnim istraživačko-pustolovnim pohodima po Hrvatskoj. Ovom prigodom, voditelj geološke zbirke se još jednom zahvaljuje gospodinu Ivici na susretljivosti i odličnoj suradnji. Učenici su rasporedili minerale u vitrinu s ostalim primjercima školske zbirke. Odabrali su po jedan njima najdraži te su ih predstavili na razrednom  panou u riječi i slici. S nama je bio i Antonio Drnasin, nekadašnji učenik naše škole koji je diplomirao geologiju. S njim je voditelj, inače njegov bivši učitelj i mentor iz geografije, također uspostavio suradnju u cilju razvoja geoloških znanja u našoj školi.

Sajam je imao odgojno-obrazovni i prodajni aspekt. Izlagači su nudili  neobrađene minerale iz cijelog svijeta, izvorne fosile, nakit te ukrasne i upotrebne predmete izrađene od poludragog kamenja. Najveća je bila ponuda unikatnog nakita izrađenog od gotovo svih poznatih vrsta poludragog kamena anorganskog i organskog podrijetla. U ponudi se nalazilo i drago kamenje: brušeni rubini, safiri, smaragdi, dijamanti  te opali iz Australije i Etiopije. Za ljubitelje i sakupljače neobrađenih minerala, poput nas, našlo se mnogo vrijednih različitih minerala iz cijelog svijeta. Osim što smo mnogo toga naučili, dobro smo se i zabavili.

mg. sc. Petar Perić, učitelj geografije i povijesti

 

Možda Vas još zanima