Održana 27. ČAkavska večer OŠ Bijaći ČA bi mi da jubavi ni…

Završnom manifestacijom tradicionalne 27. ČAkavske večeri OŠ Bijaći iz Kaštel Novog, u povodu Marulićevih dana, održanoj 26. travnja 2018. u prepunoj dvorani kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu zaokružen je višednevni program pod motom ČA bi mi da jubavi ni… koji je ove godine imao međunarodni predznak, a nazočili su i gosti iz inozemstva, predstavnici Republike Bugarske i Republike Poljske

27. ČAkavska večer održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Splitsko-dalmatinske županije, grada Kaštela te brojnih tvrtki i prijatelja OŠ Bijaći na čemu je svima zahvalila ravnateljica Jadranka Šošić koja je u ime domaćina pozdravila sve goste i naglasila motivaciju ovoga dugogodišnjeg projekta OŠ Bijaći u koji je utkan rad cijelog tima.

Ističući važnost očuvanja čakavice te značaj ove manifestacije u odgoju i obrazovanju mladih generacija, kao i doprinos čuvanju i  promociji vrijedne kulturne baštine, ove su Večeri, uz zahvale domaćinima, uputili i pozdrave: Momir Karin, pomoćnik ministrice obrazovanja, Srećko Listeš iz Agencije za odgoj i obrazovanje te dogradonačelnik Kaštela Grgica Benutić.

Svečanosti je nazočila i Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Sektora za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja te ugledni predstavnici intitucija i tvrtki iz Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske.

Nakon protokolarnog dijela, u kojem su posebno pozdravljeni novi prijatelji i suradnici iz Bugarske i Poljske te Vitka Grgić, ravnateljica OŠ Kiseljak iz Kiseljaka (BiH), pobratimskog grada Kaštela, nastupila je izvrsna školska klapa učiteljica Bijaćke meštrovice pod ravnanjem maestra Ivana Cinottija.

Središnji dio Večeri bio je, kao i prethodnih godina, rezerviran za scensku igru u izvedbi školske dramske skupine Dračice.

Ovom prigodom Dračice su izvele dramolet ČA bi bilo da ni bilo čiji je tekst, vezan uz ljubav – kao krovnu temu ovogodišnjih ČAkavskih aktivnosti, napisala učiteljica Ivana Lukas Bartulović, a režirale su ga učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika. Scenografiju je izradila Anamarija Bašić, učiteljica razredne nastave uz pomoć domara Nenada Pere i Nikice Stude.

Priču o odnosu roditelja i djece, različitim životnim stavovima i vrednotama, i ljubavi koja ipak sve pobjeđuje, ove je Večeri izvrsnom izvedbom publici ispričalo 14 mladih glumaca iz Škole u Kaštel Novom od kojih je većina prvi put bila na ‘daskama koje život znače’.

Program je vodio uigrani dvojac Lucija Carev i Joško Vukšić.

U završnom dijelu Večeri nastupili su poznati gosti. Splitski čakavski pjesnik Nađan Dumanić stihovima jedne od svojih pjesama zahvalio je OŠ Bijaći na uloženom dugogodišnjem trudu u očuvanju čakavice. Dramska prvakinja HNK u Splitu Bruna Bebić pročitala je pjesme hvarske pjesnikinje Lucije Rudan.

Mladi tenor Marko Škugor izvedbom je hitova razgalio publiku koja je zajedno s njim pjevala.

Bila je to još jedna nezaboravna fešta čakavske ‘riči i pisme’ koju je OŠ Bijaći darovala svojoj vjernoj publici, a najavljen je i 8. susret Dica i ČAkavica koji će 18. svibnja u Splitu u organizaciji DV Radost okupiti zaljubljenike u čakavicu svih uzrasta, mentore, djecu i učenike s kopna i mora koji ‘plove na valima’ dobrih čakavskih vibracija.

OŠ Bijaći, kao organizatoru i domaćinu ČAkavskih večeri, dugogodišnje tradicionalne manifestacije, čast su napisi novinara koji hvale trud i uspjeh bijaćkog tima navodeći:

Da je tradicionalna Čakavska večer škole Bijaći već odavno prerasla okvire škole, Kaštela pa i Hrvatske, mogli su se još jednom uvjeriti svi oni koji su u četvrtak navečer pristigli u kino Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu kako bi bili dio 27. Čakavske večeri “ČA bi mi da jubavi ni…“.

Marita Dadić, 8.c

Možda Vas još zanima