Povelja o prijateljstvu i suradnji

Potpisali smo Povelju o prijateljstvu i suradnji s predstavnicima škola iz Republike Bugarske i Republike Poljske. Povelju je u ime OŠ Bijaći potpisala ravnateljica Jadranka Šošić, a u ime 3. Srednje škole „Marin Drinov“ iz Sofije, prve škole u Republici Bugarskoj u kojoj se počeo učiti hrvatski jezik kao izborni predmet, potpisala je Nina Ivanova Nikolova Vladimirova, zamjenica ravnatelja Olega Mihaylova. Za Zespół Szkolno-Przedszkolny w Chynowie iz Republike Poljske, Povelju je potpisala ravnateljica Małgorzata Pawelczyk.

U travnju 2018. našu su školu posjetili gosti iz Republike Bugarske i Republike Poljske. Povod dolaska gostiju je 27. ČAkavska večer ČA bi mi da jubavi ni… koja se održala 26. travnja u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Učenici poljske i bugarske škole sudjelovali su, među ostalim školama iz inozemstva, u likovnoj kategoriji 3. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja ČA u versin, riči i pinelu…

Doček i prezentacije gostiju u školskom muzeju

Posjet je trajao tri dana, a započeo je dočekom i obilaskom škole 24. travnja 2018. U školskom muzeju, u nazočnosti predstavnika Škole, Školskog odbora i roditelja te Grgice Benutića, zamjenika kaštelanskog gradonačelnika, održan je prigodni program nakon čega je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji među školama. Gosti su bili ugodno iznenađeni srdačnim dočekom, našom školom, ljubaznim domaćinima, zanimljivo osmišljenim programom te su u svojim pozdravnim govorima iskazali oduševljenje i zahvalnost domaćinima, kao i nadu u skori susret u Bugarskoj i Poljskoj kako bi se mogla nastaviti započeta suradnja. Gosti su nam pripremili prigodne prezentacije kako bismo se što bolje upoznali s njihovim zavičajem i aktivnostima njihovih škola. Nakon prezentacija, razmijenili smo prigodne darove.

Nina Ivanova Nikolova Vladimirova, zamjenica ravnatelja 3. Srednje škole Marin Drinov iz Sofije (rajon „Ilinden“) uz prezentaciju o svojoj školi, prenijela je pozdrave ravnatelja Olega Mihaylova i kolega izrazivši nadu da će rezultati prijavljenog projekta Tell me about myself and the others; Tell me about the future u Erasmus + (KA2) biti pozitivni te da će uskoro 3. Srednja škola Marin Drinov iz Sofije i Osnovna škola Bijaći iz Kaštel Novog započeti realizaciju planiranih aktivnosti.

  1. SU Marin Drinov predstavljao je i Svetlin Botyov Nikolov, nastavnik Likovne kulture i mentor učenice Raye Todorove koja je dobila 1. nagradu i Antoasena Ivanova, koji je dobio 2. nagradu u međunarodnoj kategoriji likovnog izričaja 3. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja ČA u versin, riči i pinelu…

Hristina Jankova, predsjednica Kulturno-prosvjetne udruge Hrvata u Bugarskoj i članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske – predstavnica za Bugarsku, koja je u suradnji s ravnateljima škola inicirala ovaj događaj, zahvalila je na srdačnoj dobrodošlici te vidno ganuta navela da nema dovoljno riječi da bi opisala osjećaje koji su izazvani srdačnim prijemom u OŠ Bijaći.

Uz zahvalu domaćinu, svoj grad prezentirala je i Veselka Petkova, zamjenica gradonačelnika u rajonu „Novi Iskar“, općina Sofija-grad, koja je nadležna za prosvjetu, kulturu, sport, socijalne djelatnosti i europsku integraciju u lokalnoj administraciji.

Ljudmila Ivanova, predsjednica kulturno-umjetničkog centra Otac Pajsije, književnica, bibliograf, novinar i društveni djelatnik najavila je suradnju i na kulturnom planu darujući domaćinu Ćirila i Metodija uz koje su vezani počeci slavenske pismenosti.

Venka Vasileva, magistrica zaštite kulturno-povijesne baštine i pokroviteljica raznih društvenih događanja u Bugarskoj, zahvalila je ravnateljici na prekrasnoj dobrodošlici i pozvala nazočne da posjete Bugarsku i obalu Crnog mora gdje se nalazi njezin hotelski kompleks „Sunčana perla“. Predstavnici poljske delegacije, također, nisu krili oduševljenje toplom dobrodošlicom što je u svom pozdravnom govoru naglasila Małgorzata Pawelczyk, ravnateljica Zespół Szkolno-Przedszkolny w Chynowie te navela da bi svoju školu i sve učitelje dovela u Hrvatsku i u OŠ Bijaći. Zamolila je domaćine da što prije dođu u uzvratni posjet u Poljsku gdje će im pripremiti raznovrstan program, kao i posjet Wadowicama, mjestu rođenja Karola Wojtyle, legendarnog pape Ivana Pavla II za kojega je ravnateljica Jadranka Šošić kazala da ga Hrvati, iako je on sin poljskog naroda, jednako vole.

Agata Rutkowska, nastavnica engleskog jezika i geografije koja je putem eTwinning projekta kontaktirala sa Ksenijom Žarković, bijaćkom učiteljicom engleskog jezika, navela je da nema dovoljno riječi kojima bi iskazala doživljaj ljepote viđenog i tople dobrodošlice domaćina u čemu ju je, osim ravnateljice, podržala i kolegica Małgorzata Janus, nastavnica matematike. Ravnateljica je zahvalila gostima na prigodnim darovima, lijepim riječima te kazala kako se nada da će započeto prijateljstvo dugo trajati i nastaviti se u godinama koje dolaze u razmjeni posjeta, međusobnoj suradnji na svim poljima i među budućim generacijama učenika i učitelja.

Upoznavanje s našim zavičajem

OŠ Bijaći je kao domaćin priredila gostima zanimljiv trodnevni program u kojemu je, osim upoznavanja sa znamenitostima grada Kaštela, bio predviđen obilazak Splita i Trogira. 25. travnja 2018. gosti iz Republike Bugarske i Republike Poljske, uz predstavnike OŠ Bijaći iz Kaštel Novog s ravnateljicom Jadrankom Šošić bili su na prijemu u kaštelanskoj gradskoj upravi gdje ih je ljubazno primio gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić koja im je zaželjela da se lijepo provedu u Kaštelima te da budu naši ambasadori u svojoj domovini. Nadamo se kako će se ova suradnja naših škola nastaviti i u budućnosti.

Lea Matijaš, 6.d

Možda Vas još zanima