Dica i ČAkavica – 8. susret djece i učenika ČAkavaca

U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, 18. svibnja 2018. održan je 8. susret djece i učenika ČAkavaca Dica i ČAkavica.

U ime organizatora DV Radost iz Splita nazočne je pozdravila koordinatorica odgojiteljica savjetnica Zvjezdana Čagalj.

Idejna začetnica ovog tradicionalnog projekta Dica i ČAkavica, prof. Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći, zahvalila je domaćinima na organizaciji, a mentorima, ravnateljima dječjih vrtića i škola, kao i roditeljima, na uloženom trudu i podršci u održavanju ove manifestacije. Iskazala je svoje zadovoljstvo brojnošću sudionika te podsjetila na važnost očuvanja čakavice što je temeljni cilj susreta Dica i ČAkavica

 

Svojom nazočnošću manifestaciju je podržala dr. sc. Nansi Ivanišević, voditeljica Odsjeka za prosvjetu i kulturu u Uredu državne uprave, a predstavnik Splitsko-dalmatinske županije prof. Ante Radovčić naglasio je da će Županija i dalje podržavati ovu hvale vrijednu manifestaciju koja okuplja mentore i veliki broj djece koja su zalog za budućnost i jedini put za očuvanje tradicije, kulture i jezika kao identiteta svakog naroda. Posebno je pohvalio OŠ Bijaći i ravnateljicu Jadranku Šošić za dugogodišnje organiziranje ČAkavskih večeri te promicanje ovih temeljnih vrijednosti i prenošenje ljubavi za nacionalnu baštinu i jezik na brojne generacije učenika tijekom proteklih 27 godina.

 

Na 8. susretu Dica i ČAkavica predstavili su se mali ČAkavci, učenici iz splitskih, kaštelanskih i trogirskih škola, dječji vrtići iz Splita, Kaštela te iz Hvara i Jelse s otoka Hvara – više od 100 djece i 21 mentor.

Upečatljivom izvedbom pjesme Dalmatino, povišću pritrujena, autora legendarnog Ljube Stipišića Delmate, program je započeo Matej Katunarić, maturant kaštelanske Srednje škole Braća Radić.

Brojna publika s oduševljenjem je pratila raznolike izvedbe djece i učenika na čakavskom narječju koji su svojim zanimljivim, originalnim, dječje vedrim i iskrenim  nastupima pokazali nazočnima svoje umijeće recitiranja, glume, plesa i pjevanja na jeziku svojih predaka.

 

OŠ Bijaći su predstavile recitatorice iz 3. d razreda  Ana Djirlić i Ana Milan te školski zbor Bijaćki slavuji koji je izveo pjesmu Triba čuvat ČA nan je dano koju je napisala učiteljica Ivana Lukas Bartulović, a uglazbio Ivan Cinotti, prof. glazbene kulture.

 

Manifestaciju su svojim nastupom uveličali i gosti: mlada sopranistica Tea Požgaj uz glasovirsku pratnju Josipa Tomasovića.

Posebno je dojmljiv bio nastup dr. sc. Drage Štambuka, liječnika, diplomata, pjesnika, publicista, utemeljitelja manifestacije Croatia rediviva ča-kaj-što koji je istaknuo važnost njegovanja jezika te pročitao svoju pjesmu na čakavici posvećenu majci koju je netom sahranio.

Milan Lakoš, glumac amater s otoka Hvara pročitao je pjesme Jure Franičevića Pločara i Hanibala Lucića, hvarskih čakavskih pjesnika, a glazbenik Oliver Rogošićpokazao je umijeće izvedbe na tradicijskim instrumentima te glazbenom pratnjom upotpunio većinu izvedenih točaka.

 

I ovaj 8. susret djece i učenika ČAkavaca  potvrdio je da su ljepota i duh čakavice još uvijek među nama i da je mladi prihvaćaju i vole, da su naše lipe riči i jazik još u našim domovima i našim srcima. Tu vrijednu baštinu koju su nam ostavili naši preci dužni smo sačuvati, njegovati i podariti našoj djeci.

Svi smo istinski uživali u ljepoti ČAkavice, našeg najstarijeg govora  iz usta naše djece.

Ukratko, bio je to praznik ČAkavice. Možemo samo zahvaliti organizatoru i poželjeti još puno ovakvih susreta u kojima će djeca pokazati svu raskoš svojih talenata.

Možda Vas još zanima