Škola u prirodi – Bajkoviti Gorski kotar

Učenici četvrtih razreda naše škole bili su od 29. 5. 2018. do 1. 6. 2018. u Školi u prirodi u Gorskom kotaru pod vodstvom učiteljica Benite Vladušić (4.a), Katarine Radman (4.b), Lijane Ivančić (4.c) i Marine Grgin (4.d).

Prvi dan razgledali smo Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. U Ogulinu smo uživali u igri i čudima Ivanine kuće bajki, a zatim uronili u prošlost u Zavičajnom muzeju. Obišli smo Đulin ponor, poslušali priču o njenoj nesretnoj ljubavi i odmorili se u Parku kralja Tomislava. Nastavili smo put prema svom odredištu, hotelu u Josipdolu.

Drugog dana je u NP-u Risnjak u pratnji stručnog vodiča organizirana šetnja poučnom stazom “Leska“ među prašumskim prizorima listopadnih i crnogoričnih šuma. Svojom ljepotom izazivaju divljenje i strahopoštovanje. U Delnicama smo posjetili gater – farmu jelena lopatara.

Treći dan proveli smo u edukativnom programu u Park šumi Golubinjak, još jednom mjestu veličanstvenih prirodnih ljepota. U pratnji stručne osobe obišli smo poučnu stazu kroz šumu bukve, jele i smreke. Upoznali smo i “Kraljicu šume“, divovsku jelu staru preko 250 godina, višu od 35 m, promjera debla od 140 cm. Nakon ručka i igre u uređenom parku za djecu obišli smo jezero Bajer i rashladili se u posebno lijepoj i ukrasima bogatoj špilji Vrelo u Fužinama. Posjetili smo i kaubojski vestern gradić “Roswell city“ kod Fužina, nastao za potrebe snimanja vesterna Winnetou. Zadnji dan smo šetnjom, vožnjom panoramskim turističkim vlakom i eko-brodom razgledali najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske Plitvička jezera.

Nakon obilazaka brojnih prirodnih ljepota, posebnog načina učenja u prirodi kroz druženje s prijateljima i učiteljicama te neponovljivih zabava u hotelu, vratili smo se kućama puni dojmova i nezaboravnih uspomena.

Lara Aranza, 5.b

 

Možda Vas još zanima