Vukovaru, hvala ti!

Svake godine u sklopu projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva branitelja, naši učenici osmih razreda posjećuju Vukovar, grad sinonim za hrabrost. Ove godine učenici osmih razreda, njihovi razrednici i nastavnici pratitelji Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar posjetili su u vremenu od 5. lipnja do 7. lipnja 2018. godine.

O Vukovaru smo puno toga čuli i naučili tijekom školovanja i odrastanja, ali ne kao u ta dva nezaboravna dana. Tijekom dvodnevne terenske nastave učili smo i naučili o vukovarskoj tragediji i žrtvi i Domovinskom ratu te o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. U pratnji razrednika Mirele Carev Žnidarec, Petra Perića i Ivana Cinottija te učiteljice hrvatskog jezika Ivanice Debak Banović, asistentice Sanje Stojan, učiteljice i učitelja povijesti Marijane Eterović Faraunić i Sebastijana Troskota te roditelja Marka Jurića sretno i sigurno smo stigli u Vukovar.

Dolazak

Po dolasku u Vukovar odmah smo otišli u povijesno središte koje smo napustili ranije nego je bilo planirano zbog brzog približavanja ljetne oluje. Novo i uzbudljivo iskustvo dočekalo nas je u hostelu, nekad bivšoj vojarni, čije spavaonice broje i preko petnaest kreveta. a čuli i naučili tijekom školovanja i odrastanja, ali ne kao u ta dva nezaboravna dana. Tijekom dvodnevne terenske nastave učili smo i naučili o vukovarskoj tragediji i žrtvi i Domovinskom ratu te o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. U pratnji razrednika Mirele Carev Žnidarec, Petra Perića i Ivana Cinottija te učiteljice hrvatskog jezika Ivanice Debak Banović, asistentice Sanje Stojan, učiteljice i učitelja povijesti Marijane Eterović Faraunić i Sebastijana Troskota te roditelja Marka Jurića sretno i sigurno smo stigli u Vukovar. Dolazak Po dolasku u Vukovar odmah smo otišli u povijesno središte koje smo napustili ranije nego je bilo planirano zbog brzog približavanja ljetne oluje. Novo i uzbudljivo iskustvo dočekalo nas je u hostelu, nekad bivšoj vojarni, čije spavaonice broje i preko petnaest kreveta. Svake godine u sklopu projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva branitelja, naši učenici osmih razreda posjećuju Vukovar, grad sinonim za hrabrost. Ove godine učenici osmih razreda, njihovi razrednici i nastavnici pratitelji Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar posjetili su u vremenu od 5. lipnja do 7. lipnja 2018. godine. Tragovima naših stopa Cjelonoćno dežuranje na hodnicima ispred spavaonica je sigurno bilo zanimljivo iskustvo našim nastavnicima.

Prvi radni dan

Prvog radnog dana imali smo dva predavanja o Domovinskom ratu i bici za Vukovar. Prezentacije su nam bile vrlo zanimljive. Upoznali smo se i s postavom suvremenog Muzeja vučedolske kulture i povijesnom jezgrom grada Vukovara. Navečer smo nakon slobodnog vremena i odmora imali organiziranu disko večer. Mislili smo nastaviti s druženjem u našim sobama, ali su nastavnici bili prilično ažurni.

Drugi radni dan

Donekle neispavani, drugi radni dan, upoznali smo se s kulturno-povijesnom baštinom istočne Slavonije i Srijema koja nas je ostavila bez daha. Razgledali smo postav u dvorcu Eltz, a zatim mjesta koja simboliziraju otpor, prkos i ponos u Domovinskom ratu. Trpinjsku cestu, Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Ovčaru i vodotoranj zapamtit ćemo po tragičnoj žrtvi naših domovinskih junaka i svetosti obrane naše domovine. Na samom kraju uslijedilo je razgledavanje vojarne te vojne tehnike i opreme korištene za vrijeme trajanja bitke za Vukovar i u Domovinskom ratu. Posebno je bilo korisno predavanje o minsko-eksplozivnim sredstvima i posljedicama ranjavanja. Također, imali smo priliku vidjeti rekonstrukciju srbijanskih koncentracijskih logora.

Kviz natjecanje

U rodnoj kući Lavoslava Ružićke, poznatog nobelovca organizirana je Škola mira. Nakon važnog predavanja o važnosti mira i žrtve koja se za mir prinosi uz poticanje na razvoj nacionalnog identiteta održano je kviz natjecanje. Kviz natjecanje je obuhvaćalo sve sadržaje koje smo prethodna dva dana usvajali i učili. Naši predstavnici bili su Ivanka Šljivić i Nikola Listeš koji su uz naše zdušno bodrenje i navijanje osvojili drugo mjesto. Došlo je vrijeme da se oprostimo od Grada Heroja. Krenuli smo prema Kaštelima obuzeti dojmovima i utiscima te ponosom na Vukovar i Domovinski rat.

Mia i Ela Alerić 8.b (2017./2018.)

Možda Vas još zanima