Toskana – idealno utočište za ljubitelje ljetnih putovanja

Vođene željom za novim pustolovinama i prijeko potrebnim odmorom od svakodnevnih obveza odlučile smo jedan produženi vikend iskoristiti za putovanje u Italiju, jer odabrati Italiju kao destinaciju nikada ne može biti pogrešan izbor. Italija kao zemlja nudi bezbroj mogućnosti, a nas je put odveo u predivnu, suncem okupanu Toskanu. Toskana, kao nepresušno vrelo i inspiracija mnogim umjetnicima koji su joj posvetili najljepše stihove, veličanstvene slike i skulpture, fascinirala nas je svojom, gotovo pa nestvarnom, ljepotom.

Naše putovanje, za razliku od većine onih koja se dogovaraju mjesecima unaprijed, bilo je sasvim spontano. Iako zvuči nemoguće, uspjeli smo posjetiti sedam gradova i državicu San Marino u samo četiri dana. Dan polaska sigurno neće brzo pasti u zaborav, nama ni većini Hrvata, jer se toga dana igrala jedna od povijesnih nogometnih utakmica Svjetskog prvenstva (Hrvatska-Argentina). Na brodu s talijanskom posadom prevladale su crveno-bijele kockice, prepoznatljiv hrvatski simbol diljem svijeta, a atmosfera je još više uzavrela pobjedom hrvatske nogometne reprezentacije koja se slavila do dugo u noć…

San Marino – država u državi

U ranim jutarnjim satima stigli smo u luku Ancona i autobusom krenuli prema prvom odredištu, San Marinu – glavnom gradu jedne od najstarijih država na svijetu – Republike San Marino. Povijesni centar grada je zbog svoje očuvane srednjovjekovne arhitekture s pravom uvršten na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine. Ponosno stoji na vrhu planine Titano te nas je svojim izgledom i položajem podsjetio na istarski Motovun, što zapravo i nije iznenađujuće jer ga je prema legendi osnovao klesar Marin s otoka Raba. Šetajući uskim, strmim ulicama ovog grada, vidjeli smo sve njegove znamenitosti: Baziliku svetog Marina, Gradsku vijećnicu, toranj Guaita i Trg Titano odakle se pruža veličanstven pogled na vinograde i stare kamene kuće. Još jedna prednost ove male države je niska stopa poreza pa svakako savjetujemo zaljubljenike u kupovinu da obave dobar ‘’šoping’’ nakon kojeg su se i naši novčanici ispraznili.

Bologna – studentski grad i prijestolnica Emilie Romagne

Nakon kraće vožnje, uslijedio je obilazak Bologne – glavnog grada pokrajine Emilia Romagna. Ovaj studentski grad diči se jednom od pet najvećih europskih bazilika, bazilikom sv. Petra. Iznenadila nas je činjenica da ova monumentalna renesansna građevina mora biti pod cjelodnevnom vojnom zaštitom. Zasigurno se pitate zašto i zbog koga. Naime, na jednoj od brojnih slika unutar Bazilike nalazi se prikaz golog Muhameda što se kosi s načelima islamske vjeroispovjesti pa postoji mogućnost terorističkog napada. Naša znatiželja nadvladala je strah pa smo ušle i razgledale Baziliku iako nam fotografiranje nije bilo dozvoljeno. Muhamedov prikaz „pao je u drugi plan“ kad smo uočile meridijan na podu Bazilike koji pokazuje vremenske zone prolaskom svjetlosti kroz otvor na stropu. Ulice Bologne nisu bile preplavljene turistima kao u većini talijanskih gradova pa smo neometano razgledale njezine ljepote. Posebno smo se veselile slobodnom vremenu kako bi uživale u gurmanskim delicijama, ali nažalost najpoznatiji mesni umak bolognese, lokalno poznat kao ragu alla bolognese, nije nas pretjerano oduševio okusom.

Siena – srce Toskane

I napokon, oduševljenje, stigli smo u Sienu! Gotovo savršen sklad prirodnih i kulturnih ljepota poslužio nam je kao kulisa za predivne fotografije u ovom pitoresknom gradu. Savršen kontrast zelenilu prirode čine zidine i građevine od crvene opeke. Pogled koji se pruža na brežuljke prošarane vinogradima i zidine grada, oduzeo nam je dah. Osim prirodnih ljepota i znamenitosti poput bazilike svete Katarine, zaštitnice grada, sienske katedrale Duomo i glavnoga trga u obliku školjke, posebno nas je oduševila povijesna pozadina grada. Za vrijeme našeg posjeta Sieni, harmoničan sklad i inače mirnu svakodnevnicu ovog mjesta zamijenila je euforija i iščekivanje jedne od najtežih i najopasnijih konjskih utrka na svijetu Palio od Siene. U utrci sudjeluje sedamnaest natjecatelja, predstav nika svojih kvartova – kontradi. Ova zanimljiva utrka vuče korijene još iz srednjeg vijeka.

San Gimignano – srednjovjekovni grad tornjeva

Napustivši Sienu, dan smo završili posjetom San Gimignanu, gradiću smještenom na brdu, među vinogradima i poljima. Jezgra grada uvrštena je na popis Svjetske baštine zbog brojnih očuvanih srednjovjekovnih tornjeva, crkava i drugih građevina. Vrijeme smo iskoristile za posjet slastičarnici Gelateria Dondoli, koja je službeno proglašena najboljom na svijetu, a njezin sladoled najukusnijim na posljednja dva svjetska natjecanja u proizvodnji sladoleda. Potreba za kofeinom ovoga puta bila je jača od želje za razgledavanjem pa smo ljepotu grada upijale ispijajući kavu na glavnom gradskom trgu.

Pisa – grad čudesa

Posljednji dan naše avanture započeo je u pomalo monotonoj i tmurnoj Pisi, koju bismo vjerojatno takvu upamtile da nismo stigle do Trga čudesa. Anegdota kaže da je zbog čestih uzvika čuđenja ovaj trg i dobio ime. I zaista smo ostale u čudu prošavši kroz gradski slavoluk jer nas je odjednom zaslijepila bjelina monumentalnih građevina koje izgledaju kao da su nasumično nabacane po zelenoj površini. Prostor između Kosog tornja, katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i krstionice sv. Ivana bio je ispunjen mnogobrojnim turistima. Uskoro smo se i same našle u ulozi turista koji su nam do tada izgledali smiješno pokušavajući postići vizualnu iluziju gurajući kosi toranj ili ga držeći na dlanu. Nakon koliko – toliko uspješnih fotografija posjetile smo rodni grad Giacoma Puccinija – Luccu i uživale u izvedbama uličnih svirača.

Firenca – Grad Cvijeća i kolijevka renesanse

Vrhunac našeg putovanja je dolazak u Firencu – dom brojnih umjetnika i dragulj renesanse. Toliko toga može se pogledati i fotografirati u glavnom gradu Toskane da nam jedno popodne nije bilo ni približno dovoljno. Ipak, uspjele smo razgledati uži centar grada: čuvenu katedralu Duomo u kojoj su se čudesno dotakle renesansa i gotika, najpoznatiji trg Piazzu della Signora, staru palaču Vecchio, ispred koje se nalazi replika slavnog Michelangelovog Davida i Neptunova fotana. Zatim smo prošetale do čuvenog mosta Ponte Vecchio, prepunog zlatarni i draguljarnica, koji spaja Palazzo Vecchio i Palazzo Pitti, tj. staru i novu rezidenciju obitelji Medici. Imale smo sreću zateći se u Firenci na dan proslave Svetog Ivana Krstitelja. Na glavnom trgu promatrale smo tradicionalnu povorku, a večer smo provele na slavlju u čast zaštitnika grada gdje smo imale mogućnost kušati brojne delicije i uživati u šarenim bojama vatrometa nad obasjanim gradom. Ta slika, urezala nam se u pamćenje, kao i slike svih ovih mjesta kojima ćemo se kad-tad sigurno vratiti. Svako putovanje prvo nas ostavi bez riječi, a onda nas pretvori u pripovjedača! Sjećanja blijede, a zapisi ostaju…

Marija Šćepanović, prof.

Mia Vukelić, prof.

Jadranka Topić Domazet, prof.

 

 

Možda Vas još zanima