Odlazak legendarnog „morskog vuka” – Oliver Dragojević (7. 12. 1947. – 29. 7. 2018.)

Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija… Ovim stihom opraštamo se od izuzetnog pjevača Olivera Dragojevića koji je bio gost na 9. ČAkavskoj večeri koja je i dobila ime upravo po njegovim stihovima (ČA je život vengo fantažija…). 9. ČAkavska večer održana je u hotelu Palace 26. 4. 2000. Uz Olivera, gost nam je tada bio i njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Boris Dvornik.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. u Veloj Luci na Korčuli. Odrastanje mu je bilo teško, oskudno i obilježeno smrću u obitelji. Međutim, kod Dragojevića je uvijek bilo svirke i pjesme. Kad je imao pet godina otac mu je darovao usnu harmoniku, a vremenom je naučio svirati klavir, klarinet i gitaru. Završio je osnovnu i srednju glazbenu školu, a svoju je školu za pjevača prošao u raznim klubovima u inozemstvu.

Trnovit put do zvijezda

Od sredine 60-ih pjevač je i orguljaš splitske grupe Batali u kojoj stječe lokalnu popularnost pa mu Zdenko Runjić ukazuje povjerenje kao interpretu njegove pjesme Picaferaj na Festivalu zabavne glazbe Split 1967. Njegov prvi nastup na festivalskoj pozornici prolazi nezapaženo pa sljedećih nekoliko godina provodi u međunarodnim angažmanima. Nakon povratka u domovinu, kratko je član Dubrovačkih trubadura i prve postave splitskog Mora. Na Prokurative se vraća 1974. skladbom Ča će mi Copacabana kojom osvaja prvu nagradu publike.

Fenomen hrvatske pop glazbe

Godinu kasnije dobiva priliku u legendarnoj dalmatinskoj šansoni Galeb i ja. To je za njega prekretnica jer nakon toga potpisuje diskografski ugovor te počinje suradnju s Runjićem koja je već 1976. rezultirala velikim nacionalnim hitom Skalinada. Do početka 80-ih Runjićeve su pjesme (Malinkonija, Romanca, Oprosti mi, pape, Poeta, Vjeruj u ljubav, Nadalina i Piva klapa ispo’ volta) Oliveru osigurale status jednoga od vodećih imena tadašnje pop scene. Njihova se suradnja nastavila tijekom desetljeća u pjesmama kao što su Infiša san u te, Karoca, Dišperadun, Stine, Žuto lišće ljubavi, Svirajte noćas za moju dušu… Na prvoj dodjeli nagrade Porin 1994. skladba Cesarica pobjeđuje u čak dvije kategorije, a to je Olivera ohrabrilo i dalo uzlaznu putanju njegovoj daljnjoj karijeri. Oliverova diskografska i koncertna aktivnost te medijska promocija učinili su ga jedinstvenim fenomenom hrvatske pop glazbe, a sve to ga je dovelo do trijumfalnih koncertnih nastupa u Londonu i Parizu.

Oliverov trag u beskraju

Legendarni nas je pjevač napustio 29. srpnja 2018. u 71. godini od posljedica raka pluća. Više od deset tisuća Splićana svog je sugrađanina, uz molitvu i njegove legendarne pjesme, ispratilo od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, odakle je katamaranom isplovio prema rodnoj Vela Luci. Oliverov glas, interpretaciju, pjesme, emociju i životnu jednostavnost pamtit će generacije ljudi iz Hrvatske i cijele regije. Svojim jedinstvenim glasom i osobnošću, ostavio nam je trag u beskraju…

Maja Gurdon, 7.b

Posljednji pozdrav Olivera
Ravnateljica Jadranka Šošić s Oliverom Dragojevićem

 

Možda Vas još zanima