2. Srdelijada – Plavi (morski) svijet

OŠ Bijaći poznata je po brojnim manifestacijama i projektima. Jedan od novijih projekata naše škole, koji je prvi put održan 2017., jest Plavi svijet – Srdelijada. Ove smo godine uz Srdelijadu imali i još dva dodatna razloga za slavlje. Naime, taj smo dan proslavili i Dan učitelja te Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

I 2018. realizirali smo projektni dan Plavi svijet – 2. Srdelijada. U svim razredima na satu razrednog odjela ili na predmetnom satu, učenici su sa svojim učiteljima/razrednicima posvetili sat srdeli, stoljetnoj ribi hraniteljici. Ovom prigodom u školi su održana predavanja, Powerpoint prezentacije te niz radionica na ovu temu.

3 u 1…

Za razliku od prošle godine, a u povodu proslave Dana učitelja te nadolazećih Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, odlučili smo 5. listopada 2018. godine uz 2. Srdelijadu obilježiti i ove dvije manifestacije. Tom prigodom, održan je program kojim je, u suradnji s kolegicama Katarinom Radman (1.b), Lijanom Ivančić (1.c), Marinom Pažanin (2.c), Ivanom Peran (3.c), Tomislavom Rogošić (8.d), Mirelom Carev Ž. i knjižničarkom Marinom Kelavom, koordinirala učiteljica razredne nastave Ivana Lukas Bartulović (4.d). Učenici razredne i predmetne nastave izveli su zanimljive pjesme i recitacije, a nastupio je i učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti koji je otpjevao nekoliko pjesama uz obaveznu „Srdela bluz“, koja je postala svojevrsna himna ovoga projekta jer govori o ribi/srdeli koja je prehranila tisuće generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju. Nakon programa, u predvorju (koje su prigodno uredile učiteljice razredne nastave Terezija Zokić i Benita Vladušić, učiteljice likovne kulture Negdi Fiamengo i Bruna Carev uz asistenciju Anđeline Lukas, učiteljice biologije i voditeljice Sanje Mikelić te nezaobilaznu pomoć domara Ante Bogića), sve što su za ovu prigodu odradile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je novski župnik don Darijo Čorić. Nakon blagoslova, kruh i krušne proizvode te plodove jeseni iz razrednih košarica, učenici su blagovali u društvu svojih učitelja, roditelja i gostiju. Istog se dana proslavio i Dan učitelja, a među gostima koji su učiteljima čestitali njihov dan, bila je i kaštelanska pročelnica Sandra Zokić.

Srdela na 100 načina

Učenici i djelatnici naše škole na 2. Srdelijadi roditeljima, gostima i sugrađanima pokazali su na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija. Na trpezi se našlo više desetaka kilograma srdela. Ribar Miro Pera, uz asistenciju Pave Krstulovića te domara Nenada Pere i Nikice Stude, koordinirao je pečenjem srdela na gradelama koje su se redale u nizu prelivene neizostavnim maslinovim uljem. Nazočni su uživali i u slanim srdelama, mariniranim srdelama, srdelama u kombinaciji s kiselom paprikom, paštetom od srdele…. Tu se našla i srdela u tijestu, a njen oblik poprimili su brojni kolači, torte i druge slastice te različite vrste kruha i peciva koje su pripremile vrijedne djelatnice OŠ Bijaći i prijateljice naše škole. Bila je to fešta srdele na 100 načina!

Srdela – umjetnička inspiracija

No, nije sve stalo na hrani, u znaku srdele bilo je još mnogo toga, baš poput posebnih zavjesa kreiranih za ovu temu, izloženih dječjih radova posvećenih moru i srdeli, pjesama nastalih iz pera kaštelanskog čakavskog pjesnika, Sućuranina Miroslava Luketina Sarajčeva, predavanja podvodnog ribolovca i ronioca Ivice Svilana ili pak originalnih vinorela – slika nastalih kistom i crnim vinom, gosta slikara Draženka Pačalata.

Tradicija se nastavlja…

Već sada mogu najaviti nastavak ovog projekta pod nazivom „Plavi (morski) svijet“, odnosno, 3. Srdelijadu. Priču o velikom bogatstvu mora nastavit ćemo i dalje, naravno, u čast srdeli koja je othranila brojne generacije, ali i zbog toga kako bi djecu naučili da more i sve ono bogatstvo u njemu, moraju paziti i čuvati – poručila je ravnateljica Jadranka Šošić. Inače, projekt Plavi (morski) svijet čiji je nositelj aktiv biologije i kemije, pokrenut je u školskoj godini 2015./2016. Glavni cilj projekta je povećati razinu ekološke svijesti kod učenika OŠ Bijaći i posvijestiti im značaj mora kao iznimnog resursa te im ukazati na važnost održivog razvoja i njegove prednosti. U tekućoj školskoj godini 2018./2019. glavna je tema projekta Plavi svijet – Plava riba Jadrana, slijedom čega će se pozornost usmjeriti prema vrstama i nutritivnim vrijednostima plave ribe Jadranskog mora.

Maša Jadrić 6.d

Možda Vas još zanima