Međunarodni tjedan gluhih i Međunarodni tjedan znakovnih jezika (23.-30. Rujna 2018.)

Međunarodni tjedan gluhih (IWDeaf) se, još od 1958. godine kada je u Rimu pokrenuta inicijativa na Svjetskom kongresu gluhih Svjetske federacije gluhih, obilježava zadnji puni tjedan u mjesecu rujnu. Ove godine je obilježen od 23. do 30. rujna.

Međunarodni dan znakovnih jezika (IDSL) ove godine se obilježava prvi put. Opća skupština UN-a proglasila je 23. rujna Međunarodnim danom znakovnih jezika.

Zajednička tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodnog tjedna gluhih glasi Sa znakovnim jezikom svi smo uključeni!.

Gluhi diljem svijeta se okupljaju kako bi promovirali status znakovnih jezika te prava gluhih osoba. Uključenost i ravnopravno sudjelovanje u društvu podrazumijevaju da znakovni jezici budu pristupačni, priznati te da se podupire njihovo korištenje.

Mogućnost učenja Hrvatskog znakovnog jezika postoji i u našoj školi. Treću godinu za redom, sastavni dio  programa rada s vršnjacima pomagačima je i učenje znakovnog jezika.  Voditeljica programa je Rajka Šore, psihologinja. Plakat postavljen u predvorju zajednički je rad učitelja i učenika. Mlade snage Bijaća, osobe na stručnom usavršavanju (Anamarija Botić, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i magistra pedagogije i Mia Vukelić, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i magistra edukacije engleskog jezika i književnosti) i učenici 8.c i 8.d razreda uz vodstvo psihologinje su plakat osmislili, izradili i postavili.

Osim ključne poruke i dvoručne abecede,  istaknute su i smjernice za naše djelovanje.

  • Informirajte i utječite na što veći broj donositelja odluka koji trebaju ispuniti svoje zakonske obveze promoviranja statusa znakovnog jezika i pravo na njegovo korištenje.
  • Potičite korištenje znakovnog jezika kao osnovni preduvjet za ispunjenje ljudskih prava gluhih osoba.
  • Naglasite pravovremenu intervenciju znakovnom jeziku i uslugama na znakovnom jeziku koje uključuju kvalitetno obrazovanje bitno za rast i razvoj ljudskog pojedinca te za postizanje međunarodno dogovorenih ciljeva razvoja.
  • Istaknite gluhe osobe kao jedinstvene jer su one ne samo osobe s invaliditetom već i jezična manjina.
  • Potičite korištenje znakovnog jezika i kulturu gluhih kao višejezičnost te kao sredstvo promicanja, zaštite i očuvanja jezika i kultura diljem svijeta.
  • Istaknite da su znakovni jezici, uz govorene jezike, potpuno prirodni jezici koji se strukturno razlikuju od govorenih.
  • Istaknite da je u radu s gluhim osobama važno uvažavati i primjenjivati princip Ništa o nama bez nas!

Katarina Čagalj, 8.c

 

Možda Vas još zanima